Nyheter

2015-04-28

Ringmärkt skrattmås i Rynningeviken återfunnen efter 17 år

Den här ringmärkta skrattmåsen fotograferade Marianne Larsson förra veckan i Rynningeviken. Den märktes i juni 1999. Foto: Marianne Larsson

Marianne Larsson lyckades fånga den här ringmärkta skrattmåsen på bild i Rynningeviken förra veckan.

Det visade sig vara det första återfyndet.

- Kul, vi ringmärkt den här individen i juni 1999 och den är inne på sitt 17:e levnadsår, berättar ringmärkaren Leif Sandgren.

 

Marianne Larsson är ofta ute med sin kamera i naturen. Hon tycks har ett speciellt öga för att hitta ringmärkta fåglar. Förra året hittade hon flera skrattmåsar som var märkta.

 

För en vecka sedan var hon ute och gick vid Naturens Hus i Rynningeviken. Då upptäckte hon den är ringmärkta skrattmåsen.

- Jag såg den sitta på ett räcke, och försökte fotografera den. Jag hade med lite gamla brödbitar och lyckades få så passa bra bilder att det gick att läsa av hela sifferkombinationen, berättar Marianne Larsson.

 

Efter en kontakt med ringmärkarna Leif Sandgren och Lennart Eriksson visar det sig att denna individ med ringnummer 6185112 är märkt som bounge den 15 juni 1999 i Rynningeviken.

 

- Jag minns den där dagen väl, berättar Lennart Eriksson.

- Leif hade bara stövlar på sig när vi skulle ringmärka skrattmåsar, och han klev förstås ner sig i vattnet och plurrade ordentligt. Liten senare badade han med kläderna på i Lillån efter en fadäs!

 

Det blev ändå 130 skrattmåsungar märkta den där dagen och indviden på bild är en av dessa märkta skrattmåsungar.

- Kul, det är vårt första återfynd på den här individen. Om jag räknar rätt är den inne på sitt 17:e levnadsår och det är rätt mycket för en skrattmås, förklarar Leif.

 

Av KH 

Marianne Larsson hittade den här skrattmåsen som var ringmärkt. Sedan tog det ett tag innan hon lyckats få en så pass bra bild att det gick att läsa av numret ordentligt. Foto: Marianne Larsson