Nyheter

2015-05-14

Samling vid Ruinen klockan 21:00

Samling vid Ruinen klockan 21:00. Bild: Ronnie Lindqvist
Det var uppmaningen inför kvällens beckasinlyssning, vilket inte mindre än 26 personer hade hörsammat. Ytterligare fyra eftersläntrare anslöt lite senare. Vi placerade oss vid nedersta gömslet och väntade, och väntade. Kvällen var strålande vacker, bara någon sekundmeter vind. Solen och ljuset tonade efterhand ner till en sådan där vacker kväll som det bara kan var vid Tysslingen i mitten av maj.
 
Dagen hade varit lite tveksam vädermässigt, med både blåst och regn men bättre förutsättningar än så här kan man knappast få en beckasinlyssnarkväll. Småflockar av tranor flög in för att övernatta i sjön, en fiskgjuse letade kvällsmat. Buskskvättor, sävsångare och rörsångare hördes utifrån omgivningen.
 
Efterhand som kylan tog överhand ökade förväntningarna och till slut började vassångaren sjunga lång, långt ute, knappt hörbart. Många riggade upp sina ”älgöron-apparater” och fick med hjälp av dessa en närmare upplevelse av den surrande sångaren. Inga beckasiner hördes dock och klockan slog 22:00 utan dubbelbeckasin. Småfläckig sumphöna hördes dock lite sporadiskt med sällskap av vattenrallarnas grymtningar, vilket spred förväntansfull glädje.
 
22:15 hände det som alla väntat på, dubbelbeckasinen började spela. Som vanligt var det ingen som kunde lokalisera den trots bra ljus, men vad gjorde det när den bara fortsatte och spelade en bra stund. Nöjda och glada att äntligen höra det diskreta lätet tackade var och en efterhand för sig och sökte sig till bilarnas värme för hemfärd. Det gjorde dock inte Bengt Jalsborn som cyklat hit. Tillfreds med kvällen, med flera nya, tunga kryss på ekolistan bar det av hemåt för Bengt i mörkret på järnhästen.

Ronnie Lindqvist
Absolut största möjliga tystnad! Bild: Ronnie Lindqvist