Nyheter

2015-02-01

Sju tappra trotsade vädret och väglaget för att vara med på exkursionen i Garphyttans nationalpark 2015

På spaningen efter liv i Garphyttans nationalpark. Fr v: Ingvar Gustavsson, Gunilla Persson, Gunnar Eriksson, Jan Andersson och Tord Larsson.
Snön har vräkt ner i två dagar så väglaget var inte det bästa. I Örebro var det inget plogat när turen startade utan man fick sladda sig fram i modden. Från Karlslundsgatan var det mycket bättre plogat men det berodde på att SM-trafiken skulle upp till Garphyttan och Ånnaboda. I Garphyttan var det full rusch på trafikvakter och andra som skulle hjälpa till under dagen. Bara man kom förbi vägskälet mot Ånnaboda blev det mycket bättre med vacker vit vinterväg. 

Även parkeringen vid Nationalparken var skottad så det fanns gott om plats för oss där.

Alla kom i god tid och vi väntade in till 09.30 då exkursionen startade. Tord Larsson, dagens guide, mötte oss och hälsade välkomna till ett vackert orört vinterlandskap. Efter vägen upp till Svensboda hängde snön vit på träden och vid första p-platsen vek vi in och banade väg i snön som räckte upp till knäna. Det var mellan 30-40 cm djup snö och parken var mycket vacker. Vägen genom parken var för ovanligheten inte något ishal!

Vi delade på oss för att spana av så stort område som möjligt, så två av deltagarna gick mot Skomakartorpet men det blev ingen tretåig där heller. De andra vände om mot vägen och gick upp till första böjen där det brukar vara ett säkert ställe för hackspetten men inte där heller. Så ingen tretåig hackspett blev det.

För ovanlighetens skull blev det fler fåglar än människor. 
Det blev sammanlagt tio arter plus gråspetten hos Helny för tre av deltagarna. Efter vägen noterade vi domherre, större hackspett och kungsfågel. En stor korp flög över och ”pratade” med oss vid parkeringen. Arterna vid grillplatsen var blåmes, talgoxe, tofsmes, trädkrypare, entita och nötväcka. 

De sju tappra var: Tord Sundström, Ingvar Gustavsson, Jan Andersson, Gunnar Eriksson, Marianne Johansson, Gunilla Persson och ledaren för exkursionen var Tord Larsson. 

Vid grillplatsen skottades det och brasan tändes och som vanligt hade ingen tid att vänta på glöden utan korven grillades i eld och rök men smakade bra för det. 

Vid 11.30-tiden var allt slut och vi tackade Tord för en bra tur i parken.

Av Marianne
Tord Sundström i rök och eld för korvens skull.