Nyheter

2015-03-15

Spännande jakt efter orrar och annat i Kilsbergen

Gruppen Ute tillsammans studerar ett lodjursspår som blivit ännu större av töandet i Garphyttans nationalpark. Foto: David Tverling

I helgen var åtta ungdomar ute och letade efter bland annat orrspår i Kilsbergen. Det blev klent med fåglar denna gång men istället såg man spår av lodjur.

Det här är en del i arrangemanget Ute tillsammans som arrangeras av bland andra Närkes Ornitologiska Förening.  

 

Ute tillsammans är Örebro läns botaniska sällskaps, Naturskyddsföreningens och NOF:s gemensamma ungdomssatsning under våren 2015. I lördags var det dags för den första utflykten av fem. Målen var Kilsbergens skjutfält och Garphyttans nationalpark.

 

I Kilsbergen kammade vi noll. Orrarna var inte på spelplatsen, och inte någon annanstans heller. Så vi fick trösta oss med att titta på mossor och jämföra granar som växt i olika förhållande.

Vid parkeringen till nationalparken mötte Landstingets rovdjursspårare William Lundin upp. Han berättade att två lodjur hade passerat parken så sent som i torsdags, och lät också de åtta deltagande ungdomarna se och känna på ett lodjursskinn. Det var mjukt som ett kattskinn!

Sedan bar det upp i nationalparken.  Ända upp till Utsikten där vi gjorde upp eld och fikade. En kungsörn på långt håll och en kungsfågel på nära håll underhöll. På tillbakavägen via Skomakartorpet hittade vi lodjursspår, men ganska gamla. Det var ju inte direkt spårsnö.

Alla var nöjda med utflykten. Det som ungdomarna kanske uppskattade mest var att kunna dricka rent källvatten vid de två källor som vi besökte.

Nästa utflykt blir till Oset i april. Då kan vi utlova fler fåglar, och hoppas också att kunna titta på vårblommor.

 

Av Ulf Jorner