Nyheter

2015-07-15

Stor upplevelse att få se en kungsörnsunge i boet

Per Wedholm leverar sitt bidrag till serien Bilden.

Han konstaterar att just den här bilden inte är den bästa han tagit rent fototekniskt och inte heller den snyggaste, men han vill ändå ta tillfället att visa ännu ett exempel på vilka fantastiska fåglar vi har i Närke.

 

Bilden visar en kungsörnsunge från det enda kända häckande paret av kungsörn i Närke. Paret har varit känt sedan 2007 och har haft minst tre lyckade häckningar sedan dess. Bilden togs 2012 i samband med ringmärkning, nio meter upp i boplattformen. Framför örnungen ligger matrester i form av två rävkranier, orrvingar, en hartass och en dovhjortsklöv. Kungsörnarna är väldigt diskreta under häckningen och frågan är om det inte finns fler kungsörnspar i landskapet?

 

Per Wedholms fågelintresse började när han som tioåring fick följa med en äldre kusin ut för att titta på lappugglor i närheten av Boden. Det var en häckning och en av ungarna satt på marken, då var han fast. Redan i unga år började Per själv titta på fåglar vid matningar och så fanns hans äldre kusin som drog med honom ut på diverse fågeläventyr.
Pers intresse för fåglar gick lite upp och ner men när han flyttade från Norrland till Örebro 2006 tog intresset fart igen, inte minst för att det finns så många fina fågellokaler på nära håll. 

 

Läs hela historien om hur det gick till när Per tog bilden på den unga kungsörnen.

 

Har du också en bild som du vill visa: hör av dig till redaktionen för hemsidan.