Nyheter

2015-03-26

Svansäsongen och guidningen vid Tysslingen sjunger på sista versen

Svanrasten vid Tysslingen börjar lida mot sitt slut men fortfarande finns över 3.000 sångsvanar kvar vid Rånnesta och i helgen finns guider från Närkes Ornitologiska Förning på plats. Foto: Rolf Hagström

Nu börjar svanrasten vid Rånnesta, Tysslingen, lida mot sitt slut. Men ännu är det flera tusen sångsvanar på plats, 3.197 sångsvanar räknades in under torsdag morgon

Till helgen finns guider från Närkes Ornitologiska Förening på plats för att hjälpa intresserade att hitta rätt bland svanarna och alla de andra vårfåglarna.

 

Årets sångsvanar första sångsvanar vid svanrasten i Rånnesta, Tysslingen, observerades den 18 februari. Tidigt, men inte rekordtidigt. Årets säsong är jämförbar med förra årets svansäsong. Då dök de första sångsvanarna upp 17 februari, och räkningen av svanarna avslutades den 2 april - då hade de flesta dragit vidare mot nordost.

Skillnaden i år är att antalet rastande svanar varit fler, det är fler dagar med mer än 3.000 svanar, och dessutom en toppnotering på 4.312 den 12 mars. Vädret kommer att avgöra hur länge svanarna stannar i år - men mycket tyder på att svanrasten i Rånnesta avslutas i början av april.

Vid sidan av den dagliga räkningen av svanar under ledning av Helny Olsson har Närkes Ornitologiska Förening haft guider på plats varje helg. Mellan klockan 9 och 13 har guiderna hjälpt intresserade att hitta bland sångsvanarna och andra vårfåglar. Det här har varit en mycket uppskattad insats.

Till helgen finns guiderna åter på plats, det blir med all sannolikhet den sista helgen för säsongen som guiderna finns vid Ruinen i Rånnesta.

 

Av KH 

Den här sångsvanen med blå halsring 7S11 har funnits i Rånnesta sedan 9 mars. Den är märkt i Finland och har observerats nästan årligen i Tysslingen sedan år 2000. Foto: Rolf Hagström