Nyheter

2015-10-11

Svarthalsad dopping i Rysjön - Kvismaren levererar igen

En svarthalsad dopping dök upp i Rysjön i Kvismaren under lördagen. Det är en ovanlig art numera i Närke, och det är första fyndet i Kvismaren sedan 1994. Foto: Per Karlsson Linderum

Under lördagen upptäcktes en svarthalsad dopping i Rysjön i Kvismaren. Det var blott det andra höstfyndet i Närke.

- Kul, det är ju ändå en ovanlig art i Närke, och senast den sågs i Kvismaren var 1994, berättar Johan Åhlén som upptäckte den svarthalsade doppingen.

Klicka här för att se en video av Per Karlsson Linderum om den svarthalsade doppingen.

 

Svarthalsad dopping är ingen vanlig art i Närke. Senast var den som Pierre Blanksvärd upptäckte i Vibysjön i april 2013. Innan dess finns den noterad i Västkärr på våren 2000.

- Det är en väldigt ovanlig art på hösten, berättar Johan Åhlén som upptäckte den svarthalsade doppingen under lördagen.

- Jag stod och kollade igenom doppingarna, och det var inte förräm jag såg den svarthalsade doppingen tillsammans med en smådopping som jag såg huvudformen. Jag panorerade över till en svarthakedopping och då började jag förstå att det handlade om en svarthalsad dopping.

Men fortfarande var det på väldigt långt avstånd och det var först när fågeln började simma över sjön som karaktärerna blev tydliga.

- Det är förstås kul att upptäcka den, svarthalsad dopping har ju inte setts i Kvismaren sedan 1994, berättar Johan.

- Man kan ju bara spekulera var den kommer ifrån, men det är ju inte omöjligt att det är en felflygare eftersom den hamnar här nu på hösten.

Johan Åhlén konstaterar också att Kvismaren fortsätter att leverera ovanliga arter. Under den senaste veckan har skådare kunnat njuta av bland annat alfågel, bergand, fjällgås och småskrake (ovanlig på lokalen).