Nyheter

2015-12-20

Tack för en bra insats under Skådarhjälpen - Närke på en hedrande andraplats

Årets upplaga av Skådarhjälpen är avslutad.

Som vanligt höll sig Närke väl framme. I den kollektiva tävlingen slutade Nårke på andra plats efter Östergötland.

Men den största vinnaren är naturligtvis insamlingen. Fågelskådare runt om i landet bidrog via Skådarhjälpen med 19.200 kronor och Musikhjälpen drog in över 30 miljoner kronor.

 

Under den senaste veckan har Musikhjälpen pågått och som en del i denna har också Skådarhjälpen varit igång. Grundidén är att man betalar en krona per kryssad art under veckan, och så finns det en kollektiv krysstävling mellan de olika landskapen.

I Närke bidrog tolv personer till insamlingen och till många kryss. Totalt observerades 94 olika arter under veckan. Precis som de senaste dagarnas trend har antytt blev det Östergötland som knep segern 2,5 procent före Närke. Men Östergötland vann inte bara den procentuella arttävlingen, utan också den kanske ännu viktigare kategorin: deltagarantal. Med 45 Ög-skådare aktiverade var man klart störst, följt av Göteborg med 36 deltagare. Därför blev det också totalt flest kryss registrerade i Östergötland: 1482 stycken. Det är mer än en fjärdedel av alla registerade kryss i år! Alltså: Hatten av för Östergötland! Vi hoppas ni satsar lika helhjärtat nästa år!

Med totalt 167 deltagare var vi annars sammanlagt något färre deltagare än förra året (198 stycken), och totalt sett registrerades följaktligen också något färre kryss (5791 i år mot 6572 förra året). Trots det kom vi nästan upp i lika högt insamlingsbelopp i år som förra året (21 100 kr). Räknar man ”per deltagarcapita” blir det faktiskt mer pengar per deltagare eller per registrerat kryss i år än förra året. För det tackar vi alla som skänkt mer än grundupplägget med en krona per art, och alla ni som hörsammade vår uppmaning i fredags om att skänka till bössan även om ni inte aktivt deltog i Musikhjälpenrallyt. Tack alla! 

Vill du fördjupa dig i vilka arter skådarna såg under vecka, klicka här.