Nyheter

2015-01-30

Talgoxen ohotad vinnare vid fågelborden

Talgoxen dominerar fortfarande vid fågelborden. Det visar den räkning som tusentals personer hjälpte till med förra helgen. Foto: Torbjörn Arvidson

Förre helgen pågick kampanjen Vinterfåglar inpå knuten när tusentals personer skickade in rapporter på vilka fåglar de såg vid fågelborden.

Som väntat är topplistan som den varit flera år i rad: talgoxe, pilfink och blåmes.

Men det fanns också en del överraskningar vid räkningen, som till exempel tretåig hackspett och tallbit.

 

Det kan inte ha undgått många att det räknades fåglar förra helgen. Det var Sveriges Ornitologiska Förening som för tionde året arrangerade kampanjen Vinterfåglar inpå knuten.

I vårt område räknades det också fåglar förstås. Tyvärr går det inte att få ut statistik för Närke, däremot för Örebro län och vårt område följer riket i stort. Talgoxen dominerar i antal, följt av pilfink och blåmes.

Bryter man ner statistiken på de sex kommunerna i Närke visar det sig att pilfinken ligger etta i fyra av kommunerna: Örebro, Lekeberg, Kumla och Hallsberg. I Laxå och Askersund är talgoxen talrikast vid fågelborden.

Man kan också notera att turkduva, tallbit och rödvingetrast finns rapporterad från Hallsberg. Dessa arter saknar i rapporteringssystemet Svalan/Artportalen.

I Örebro kommun finns en tretåig hackspett observerad vid ett av fågelborden - den observationen saknas också i Svalan/Artportalen.

Vill du själv gå in och kika i statistiken: klicka här

 

Av KH 

Så här ser topplistan ut för Örebro län i år och förra året.