Nyheter

2015-10-03

Tät dimma när Euro BirdWatch inleddes i Närke

Vid nya tornet i Skagershultamossen låg dimman tät när Euro BirdWatch inleddes under lördagen. Foto: Kent Halttunen

Tät dimma och råkall luft mötte de skådare som var i Oset, Kvismaren och Skagershultamossen för att räkna fåglar under Euro BirdWatch.

- Vi såg inte mycket till att börja med, berättade Per Karlsson Linderum och Åsa Bengtsson som fanns i Kvismaren respektive Oset.

Vid Skagershultamossen var det liknande förhållanden där också det nya fågeltornet invigdes.

 

När Euro BirdWatch inleddes på lördag förmiddag var det långt ifrån idealiska förhållanden för att räkna och skåda fåglar. I Oset fanns tjejgruppen redo.

- Vi såg absolut ingenting i den täta dimman. Det fick bli en fika istället men sedan blev det något bättre, berättar Åsa Bengtsson.

- Kass väder för att räkna fåglar, konstaterade Per Karlsson Linderum i Kvismaren.

I Skagershultamossen var det fullt pådrag eftersom landshövdingen Maria Larsson skulle inviga det nya fågeltornet. Närmare 70 personer kom till platsen men inte heller där fick man chansen att se speciellt långt i dimman.

- Synd att de som kom inte fick se den storslagna mossen, sa Ulf Jorner från Närkes Ornitologiska Förening.

När dimman lättade strax före klockan 12 blev det plötsligt bättre fart. Då observerades bland annat orre, varfågel, havsörn och fjällvråk.

- Vi hade också en del rovfåglar, bland annat havsörn, pilgrimsfalk och stenfalk. Annars har det varit svårskådat, konstaterade Per Karlsson Linderum.

- Vi har haft bläsander och krickor, annars är det väl inget speciellt, förklarade Åsa Bengtsson från Oset.

 

Av KH 

När dimman lättade blev sikten bättre för tjejgruppen som fanns vid Rosenbergsstugan i Oset. Från vänster: Karin Erntell, Åsa Bengtsson, Ami Sundén och Gunilla Persson. Foto: Anita Ahlberg.