Nyheter

2015-06-25

Underbar båttur vid Runde med 300.000 par fåglar över huvudet

Närkeskådare på Galdhöpiggen på väg mot Runde. Resenärerna är från vänster: Jan-Olov Ragnarsson, Bernt Bergström, Ingrid Pettersson, Valdemar Andersson, Bitte Korslid, Kalle Schöllin, Håkan Carlestam. Leif Haldorsson, Loffe Bergkvist, Bengt Jalsborn och Jan Korslid. Foto taget av Ronnie Lindqvist som är reseledare.

Tolv skådare från Närkes Ornitologiska Förening är just nu på resa i Norge för att få mäktiga upplevelser.

En av dessa var båtturen runt ön där man fick se de stora fågelkolonierna från havsnivå.

- Otrolig upplevelse och sådan tur med vädret, hälsar reseledaren Ronnie Lindqvist.

 

Måndag morgon lämnade tolv resenärer Örebro för att åka till Norge och skåda fågel Turen gick via Karlstad, Arvika och Kongsvinger innan deltagarna gjorde ett första skådarstopp för att få en drömobs på en lappsparv.

Det blev övernattning i Lom innan resenärerna från Närkes Ornitologiska Förening tog sig an Galdhöpiggen där man fick möjlighet att skåda bland annat fjällpipare, snösparv och ringtrast. Sedan fortsatte gänget till Runde för lite kvällskådning.

Onsdag morgon erbjöds en båttur runt ön för att se de fantastiska fågelbergen från havsnivå och i ett strålande solsken. Där blev det fina obsar på lunnefågel, tordmule, sillgrissla, tretåig mås, storlabb och havssula.

- Det var en otroligt häftig upplevelse, berättar Ronnie Lindqvist som leder resan till Norge.

Av den lokale guiden fick Närkeskådarna veta att det på 1960-talet häckade närmare en miljon par fåglar på ön. Nu har de reducerats till cirka 300.000 par fåglar och till exempel stormfågel finns inte längre som häckfågel på ön.

Efter båtturen gav sig gänget till fots upp på berget för att se fåglarna från ovan - även det en annorlunda och strapatsrik vandring.

Nu fortsätter resenärerna mot Dovrefjäll, bland annat för att besöka Norges största våtmark.

I höst, på det inomhusmöte som Närkes Ornitologiska Förening arrangerar i september har du möjlighet att se bilder från Runde och den resa som föreningen arrangerat.

 

Av KH