Nyheter

2015-02-11

Vem hittar årets första sånglärka i Närke?

Så här långt har sånglärkorna kommit i Sverige enligt Artportalen/Svalan. När får vi årets första i Närke?

Varma vindar från sydväst och dropp från taken. Plötsligt har förutsättningarna ändrats radikalt för fåglarna och de första grågässen och sångsvanarna har redan varit i Närke och rekat.

- Med fortsatta sydvästvindar och plusgrader tror jag att vi har vår första sånglärka här på fredag, säger Johan Åhlén i detta skådartips.

Frågan är vem som upptäcker den först?

 

Vi är väl många som har njutit av flera plusgrader och sol under de senaste dagarna. Vintern är som bortblåst just nu och vi börjar genast leta vårtecken bland fåglarna.

- I dag har det rapporterats om grågäss på flera platser i Närke, bland annat Oset, Boglundsängen och Tysslingen. De första gässen är här och rekar hur det ser ut i landskapet. säger Johan Åhlén som under året kommer ge oss en del skådartips.

Det milda vädret har också satt fart på sångsvanarna och sädgässen som står tur att komma till vårt landskap. Och enligt SMHI ska plusgraderna fortsätta under den kommande veckan.

- Medelankomstdatum för sånglärka i Närke är 23 februari, men jag skulle tro att vi har vår första lärka här under de närmaste dagarna, varför inte på fredag, säger Johan.

Det finns redan rapporter på sånglärkor i södra Sverige: Skåne, Halland, Bohuslän, Blekinge, Småland, Öland och Gotland.

- Första sånglärkan någonsin i Närke är noterad 4 februari, så det är långt ifrån rekordläge i år. Men det är ändå tidig om lärkorna dyker upp inom några dagar, säger Johan Åhlén.

- Det borde också vara läge för den första tofsvipan i Närke, den brukar komma ungefär samtidigt som sånglärkan.

Johan tipsar om att vi skådare ska hålla fortsatt koll efter vittrut och varför inte vitvingad trut. Det finns fortfarande vittrutar i Västmanland och nu kommer det börjar sträcka upp gråtrutar till Närke. Bland dessa kan det finnas rariteter.

 

Av KH

Johan Åhléns skådartips idag är att vi har första sånglärkan i Närke på fredag. Kommer han få rätt? Ut och leta!