Nyheter

2015-12-22

Vem tar hem titeln som årets Närkeskådare?

Förra året tog Pierre Blanksvärd hem Närkeligan, alltså den skådare som kryssat flesta arter i Närke under året. I år har han chansen igen, men då måste han lägga på ett kol under årets sista dagar. Johan Åhlén har nämligen 226 arter, två fler än Pierre. Foto: Kent Halttunen

Som vanligt är det knallhårt i titeln om vem som kryssat flest arter i Närke under året.

När bara några dagar återstår leder Johan Åhlén på 226 arter. PÅ delad andraplats ligger Sune Johansson och Pierre Blanksvärd.
- Jag har väl några arter som jag fortfarande har chans att plocka in, bland annat tjäder och snösiska, konstaterar Johan Åhlén.

 

Det är inte helt enkelt att hitta hur många arter som de bästa Närkeskådarna har observerat i år. Via den vanliga vägen på Artportalen, via landskapsligan, får man bara en lista där de skyddade arterna inte visas.
Men det finns andra vägar att få reda på det verkliga antalet arter som Närkeskådarna har i år. Man kan till exempel gå in via flesta landskapskryss på respektive skådare, då får man också med det verkliga antalet observerade arter under året.
Totalt sett har det noterats 249 arter i Närke under året. Det har funnits några publika rariteter, bland annat småtrapp i Kvismaren i juli och svarthalsad dopping i oktober, också det i Kvismaren.
Listan visar att Johan Åhlén leder Närkeligan med 226 arter.
- Kul att det går att få fram att jag leder, säger Johan.
Han har fortfarande möjlighet att kryssa några flera arter under årets sista dagar. Han har bland annat tjäder, snösiska, rapphöna och bändelkorsnäbb kvar i listan över saknade arter.
På delad andraplats ligger Pierre Blanksvärd och Sune Johansson. Pierre och Sune har fortfarande chansen att plocka in arter. Pierre: rapphöna, tretåig mås, gråspett, berglärka, snösiska och bändelkorsnäbb. Sune: svärta, tretåig mås, snösiska och bändelkorsnäbb.
På fjärde plats återfinns Per Karlsson Linderum, han saknar bland annat sjöorre, tretåig mås och hökuggla.

Här kommer den kompletta Närkeligan:
1. Johan Åhlén 226 arter
2. Sune Johansson 224
2. Pierre Blanksvärd 224
4. Per Karlsson Linderum 223
5. Berit Söderberg 218
5. Bengt Jalsborn 218 (varav 212 på cykel!)
7. Lennart Eriksson 217
7. Håkan Carlestam 217
9. Anders Jacobsson 214
9. Ove Pettersson 214
11. Kjell Johansson 213