Nyheter

2016-03-13

Ädelkrysstävlingen i Närke ångar på

Ädelkrysstävlingen i Närke ångar på och kryssen ramlar in i lite långsam takt.

- Våren har inte riktigt kommit igång, och vårfåglarna dröjer och det känns lite segt än så länge, säger tävlingsledaren Johan Åhlén.

Tretton deltagare har noteringar i ädelkrysstävlingen, Johan Åhlén leder på 73 arter.

 

Den 1 januari drog en ny tävling igång, ädelkrysstävlingen i Närke. Det handlar om att hitta arterna i landskapet på egen hand. Det är Johan Åhlén som tagit initiativet till tävlingen som kallas Ädelkryss Närke 2016.

Tanken med Ädelkrysstävlingen är att förmå skådarna att söka sig ut till fler och kanske ovanliga lokaler för att hitta egna arter i landskapet.

- Ett bekymmer med Artportalen och de lokala larmen är att många skådare söker sig till samma lokaler och samma arter för att få sina kryss. Hoppas den här tävlingen kan stimulera till att skådarna söker sig till udda lokaler och hittar nya spännande arter, säger tävlingsledaren Johan Åhlén.

 

Hittills har de tretton personer som deltar i Ädelkrysstävlingen hittat 101 arter i landskapet (totalt har man hittills 119 arter i Närke).

- Det gäller ju att hitta de udda arterna som till exempel gråspett och tretåig hackspett och dessutom vara först eller hitta i en egen lokal, säger Johan Åhlén.

- Nu är det aktuellt med ugglorna, och då gäller det att hitta dessa på egna lokaler för att få med i ädelkrysstävlingen.

 

Tretton personer har gjort noteringar i tävlingen, fler kan hänga på om det vill. Många har en fördel om man skådar från egna tomten eller balkongen, de fåglarna får man ju oftast som ädelkryss.

Andra arter, som kanske borde vara enkla, kan bli svåra. Fasan är ett sådant exempel. Var hittar man en egen fasan? 

- Man kan ju gå med i tävlingen för att trigga sig själv att åka på andra lokaler än man brukar, eller så kan man tävla mot sig själv - och kolla om det går bättre nästa år, säger Johan Åhlén.

 

Så här är ställningen den 13 mars:

1. Johan Åhlén 73 arter

2. Kjell Johansson 72

3. Magnus Friberg 71

4. Lennart Eriksson 66

5. Oscar Axelsson 66

6. Hans Waern 63

7. Kent Halttunen 63

8. Anders Jacobsson 54

9. Albin Mauritzon 49

10. Per Karlsson Linderum 46

11. Bengt Andersson 35

12. Ronnie Lindqvist 28

13. Håkan Carlestam 7