Nyheter

2016-04-24

Aprilväder i Sälvens naturreservat - trots det en fin fågelupplevelse

Sälvens naturreservat ligger naturskönt, och de djupa bäckravinerna gör området speciellt. Fyra tappra deltagare trotsade regn, kyla och hagel när Närkes Ornitologiska Förening arrangerade en guidad tur under söndagen. Foto: Gun Isacson.

Aprilväder vet alla vad det innebär, men förväntningarna på den här exkursionen var nog helt annorlunda, det vill säga sol, värme och fågelsång. Solen och värmen lös med sin frånvaro dagen före. Tvärtom var det riktigt busväder med kyliga vindar, regn, hagel och snö vilket sannolikt fick många att tveka inför exkursionen.

Vi blev i alla fall fyra tappra deltagare som genomförde den guidade turen i Sälvens naturreservat.

 

Trots en lite småkulen inledning under söndagen så kom både solen och värmen efterhand och töade bort nysnön från marken. Det vita snötäcket byttes till ett magnifikt vitt täcke av vitsippor istället. Sälven är en av alla istidslämningar som vi har i kanten av Kilsbergen. Garphytte- och Lekebergsån har grävt sig ner genom sanden under årtusenden och skapat ett fascinerande landskap med en vacker djup dalgång där åarna rinner fram på ett karakteristiskt meandrande sätt. Ibland har åkrökarna snörts av i så kallade korvsjöar och skapat små våtmarker. I dalgången finns ståtliga träd av olika slag, ofta av hög ålder. Ek, björk, asp och al dominerar men även gran och tall i storlekar man sällan ser.

 

Även om vi missade den bästa vårvärmen och solen så var det inget fel på fågelsången. Gröngölingar ropade, större och mindre hackspett trummade, lövsångare, rödhakar, gärdsmygar, trastar fyllde luften med sång. Vid vändpunkten längst bort där de små åarna rinner ut i Svartån spelade en skogssnäppa och sparvhökshanen visade upp sig fint en lång stund i en av björkarna.

 

De utlovade forsärlorna hade vi däremot inte sett till även om biotopen var idealisk. Vi tog en annan väg tillbaka och efterhand blev åns karaktär ännu mer idealisk för arten. När vi var nästan framme vid parkeringsplatsen igen fick ett par av oss äntligen en snabb skymt av en forsärla som hastigt försvann. Alla ville se den och därför stannade vi i solskenet på en bra utkiksplats en stund. Tålamod lönar sig ofta. Efter en kvart var den där igen tillsammans med en partner.

Ett par forsärla blev en fin avslutning på exkursionen.

 

Av Ronnie Lindqvist 

Ronnie Lindqvist, Gunilla Persson och Åke Lorin passade på att njuta av det natursköna området. Fågelmässigt fick de till slut se en forsärla. Foto: Gun Isacson.