Nyheter

2016-10-15

Bingo för resenärerna på NOF:s resa till Öland

Resenärerna från Närkes Ornitologiska Förening på gång på Öland: Åke Lorin, Ronnie Lindqvist, Gunilla Persson, Ami Sundén, Anders Eriksson, Gunnar Eriksson, Thord Eriksson, Åsa Bengtsson, Hasse Börjesson och Anita Ahlberg. Med på resan är också Christer Tegebro, Holger Eriksson, Jan Olov Ragnarsson och Marianne Johansson som höll i kameran denna gång.

De resenärer som åkte med Närkes Ornitologiska Förening till Öland har haft en makalös fågelupplevelse hittills.

Först en osannolik azurmes, sedan en rar vitgumpad buskskvätta och dessutom en svårfångad sibirisk järnsparv.

- Snacka om att vi lyckats pricka rätt dagar, säger exkursionsledaren Ronnie Lindqvist.

 

I torsdags morse bar det av för de 14 resenärer som beslutat sig för att åka med Närkes Ornitologiska Förening, NOF,  till Öland. Redan vid fikapusen i Kisa börja de plinga i telefonerna: en azurmes hade upptäckts på södra Öland.

Azurmes häckar i Ryssland och österut och har bara observerats vid två tillfällen tidigare i Sverige: båda gångerna i nordligaste delarna av landet vintertid.

- Man kan väl säga att det blev en kortare fikapaus än vanligt, berättar Ronnie Lindqvist som är reseledare för NOF-resan tkill Öland 

NOF-resenärerna fick besked att azurmesen inte varit synlig men fortsatte ändå ner till Grönhögen där det observerats senast. Och när de klev ut ur minibussarna visade en tajgablåstjärt upp sig fint vid träskofabriken. Och snart kom också nya besked: azurmesen födosökte vid strandkanten intill Grönhögens golfbana.

- Snacka om ett oväntat kryss, säger Ronnie Lindqvist.

Under tiden resenärerna stod och betraktade den osannolika mesen kom en jorduggla förbi.

När NOF-resenärerna var klara med azurmesen bar det av till den östra sidan av södra Öland; till Mellby där det siktats en vitgumpad buskskvätta.

- Den är var väldigt vacker med fina karktärer, kul obs även om vi hade den även förra året på NOF:s resa till Öland, berättar Ronnie.

Efter den starten på den fyra dagar långa exkursionen var resenärerna rätt möra och man beslutade sig för att åka till nattlägret vid Södra bruket.

Fredag förmiddag började det plinga igen i telefonerna. En sibirisk järnsparv hade setts norr om Segerstads fyr. Det blev uppsittning i minibussarn, ner till parkeringen vid fyren och sedan en promenad längs stranden för att om möjligt hitta den ovanliga järnsparven.

Men där gick NOF-resenärerna bet - den ville inte visa sig.

Ytterligare en sibirisk järnsparv larmades ut, denna gång från Parboäng på västra sidan.

- Äntligen fick vi se fågeln, säger Ronnie.

Dagen kröntes med en hökuggla vid Grönhögen. 

- Tja, vi kan väl säga att vi har haft en lyckad resa så här långt, men vi är inte klara än - det finns mycket kvar att beta av, konstaterar reseledaren Ronnie Lindqvist. 

Sibirisk järnsparv vid Parboäng på Öland. Foto: Kent Halttunen