Nyheter

2016-09-11

Blåhake höjdpunkt på söndagens Rävagäng

Ringmärkaren Leif Sandgren håller upp en talgoxe som fått en ring runt sitt ben. Åsa Bengtsson, Julia Ringaby och Arne Lundh tittar intresserat på. Foto: Kent Halttunen

Under söndagen genomförde Närkes Ornitologiska Förening Rävahänget i Rynningeviken.

I bra sensommarväder fick besökarna möjlighet att se många olika fåglar på nära och långt håll.

Ringmärkaren Leif Sandgren fick en blåhake i sina nät som han sedan kunde visa upp på nära håll för de intresserade.

 

För fjärde året i rad arrangerade Rävahänget vid Rävgången i Rynningeviken under söndag förmiddag. Besökarna fick hjälp av guider att titta på alla rastande fåglar i det artrika området. A-Foto visade upp en del av sitt kikarmaterial, det fanns möjlighet att gå en tipspromenad och bli bjuden på korv.

Men det som kanske lockade mest var ringmärkning av fåglar. Leif Sandgren hade satt upp sina nät redan klockan sju och klockan åtta kom de första besökarna för att se hur det går till när man mäter, väger och sätter på en ring på småfåglar.

Leif ringmärkte sävsångare, lövsångare, blåmes, talgoxe och så en lite ovanlig fågel. En blåhake.
- Den här kommer förmodligen från Norge och är på väg österut, berättade Leif samtidigt som han höll upp den rara fågeln.

Allt eftersom förmiddagen gick kom fler och fler besökare och stannade upp en stund för att spana in de fåglar som fanns i området. Hade de tur fick det se bland annat havsörn, duvhök, brun kärrhök, bivråk och ormvråk. Eller varför inte de rastande kärrsnäpporna, större strandpiparna, brushanarna och svartsnäpporna.

Totalt kunde man under förmiddagen räkna in 57 olika arter - och kanske var blåhaken höjdpunkten.

 

 

Dagens fågelmässiga höjdpunkt: en blåhake.