Nyheter

2016-12-08

Det stora fågeläventyret - kändisar och ornitologer tävlar i fågelskådning

Gigi Sahlstrand blir domare vid SVT:s satsning Det stora fågeläventyret. Här ses hon vid NOF:s inomhusmöte i mars 2012.
Sveriges Television, SVT satsar på en fågeltävling med start i februari 2017. Själva upplägget går ut på att sju lag med en kändis och en fågelskådare i varje lag ska tävla i olika moment som har med fågelskådning att göra. Du kan passa på att tävla mot deltagarna och med dig själv genom rutan och se vilka arter du känner igen. 

Så här beskriver SVT programmen:
”I Det stora fågeläventyret ger sig sju tämligen fågel-ovana kändisar ut i allt från ödemark till storstad för att hitta och fotografera olika typer av fåglar med stigande svårighetsgrad. Kändisarna bildar par med varsin superornitolog och under åtta intensiva veckor kommer paren att kämpa mot varandra i en stenhård kamp för att vinna. Vid sidan av fågelkunskapen sätts de på prov i uthållighet och samarbete. Paren bor i tält i ett basecamp som tillsammans med naturen utgör programmets spelplatser. De första sex episoderna spelas in runtom i Sverige. Ett efter ett slås paren ut och när tre återstår väntar äventyr på helt andra breddgrader utomlands. Och då handlar det om att försöka fånga den omsusade kondoren på bild.”

Tävlingen bygger på det holländska formatet ”In search of the Condor” och följer det numera klassiska TV-konceptet att varje avsnitt avslutas med att en av de tävlande slås ut. 

Programmets domare är Gigi Sahlstrand som tillsammans med Martin Emtenäs leder det hela. För att det ska bli bra tv krävs det dock bildbevis på observationerna och det är Gigi Sahlstrand som avgör vad som godkänns. 

Här presenteras deltagarna:

Bland andra är Vår Fågelvärlds redaktör Niklas Aronsson en av fågelskådarna. Och Niklas tävlar med Vanessa Falk, sångare och låtskrivare som berättar att hon fått upp intresset för fågelskådning:
– Det klickade mellan oss. Han hade förmågan att få mig att fatta ett intresse för det han lärde mig, så det sitter kvar och jag ser väldigt mycket fram emot att se programmet själv, säger Vanessa Falk enligt TT.
 
Fågelskådare Elsy-Britt Schildt från Karlskoga. Britt bor numera på Öland, för det rika fågellivet och jobbar som cancerläkare i Kalmar tävlar tillsammans med Henrik Kruusval som är känd från Landet Runt.

Fågelskådaren Maria Olsson från Kalix är veterinären som spanar efter fåglar året runt från sitt hundspann tävlar med Anders Bagge, musiker och programledare
 
Fågelskådaren Måns Karlsson är doktorand i matematik och aktiv inom Falsterbo Fågelstation tävlar med Martina Haag, författare och skådespelare
 
Fågelskådaren Frida Johnsson från Västerås studerar juridik i Lund och jobbar på Ottenby Fågelstation tävlar tillsammans med Armand Krajnc, proffsboxaren.
 
Fågelskådaren Pav Johnsson jobbar som folkhögskolelärare på Öland tävlar tillsammans med Bathina Philipson, känd från tv   
 
Fågelskådaren Donat Hullman en tränings- och trädgårdsintresserad ex-militär som bor på sydöstra Öland tävlar med Daniel Norberg, sångaren och youtubern. 
 
Det första programmet i serien spelades in vid Fulufjället i Dalarna därefter fortsatte inspelningarna i Stockholmstrakten och nu i höst avslutades hela projektet med att inspelningsteamet och de kvarvarande lagen for iväg till Peru.
 
/Marianne