Nyheter

2016-11-28

En bild på en kungsörn i Kvismaren blev en riktigt bra historia

Kungsörn, individmärkt, fotograferad i Kvismaren av Birgitta Dawidsson och Håkan Svensson. Det var början till en bra historia.

Ofta knäpper de många bilder på fåglar. Ibland är det snygga bilder, ibland intressanta och ibland ska de bara ned i papperskorgen.

Men så ibland händer det något, de upptäcker att fågeln på bilden är individmärkt och plötsligt blir det en intressant historia.

Det var just vad som hände Birgitta Dawidsson och Håkan Svensson när de var i Kvismaren för någon vecka sedan. 

 

Det var som vanligt i november. Inte mycket att skåda på och ingen vidare rörelse heller bland fåglarna. Birgitta Dawidsson och Håkan Svensson hade nästan gett upp sig när det såg en örn närma sig från Nynäs högmarker i Kvismaren.

- Tja, alltid en havsörn, tänkte Håkan och Birgitta.

När den kom närmare såg de att det var en kungsörn. Upp med kameran och knäppa av en serie bilder. Örnen satte sig i toppen på en gran, det blev några flera bilder, och snart flyttade den sig till toppen av en asp vid Nedre snåret. Där visade den upp sig fint, och det blev en rad fina bilder.

- När vi kom hem och tittade på bilderna såg vi att den var märkt med färgringar, men det var lite knepigt att läsa av ringarna. Vi la ut bilderna på Artportalen, och märkte den som "individmärkt, berättar Håkan.

Ganska snart blev det en del kommentarer på Artportalen. Det var Mats Weiland och Göran Lindell som ville hålla koll om det var någon från det häckande paret från sydöstra delarna av landskapet som blivit avfotograferad i Kvismaren.

- Vi fick hjälpas åt med alla möjliga medel för att se vad det var för färg på ringarna och om det fanns några siffror. Till slut kom vi med gemensamma krafter fram till att det är en blå ring och en orange ring med en femma på, berättar Håkan Svensson.

Om det stämmer handlar det om en kungsörn som är ringmärkt sommaren 2003 på Gotland. Än mer intressant med fyndet att det är den första kungsörn som är avläst på fastlandet någonsin!
Ringmärkarna på Gotland som har en stor population av kungsörn (35-40 revir) har genom åren märkt över 200 kungsörnsungar. Men ingen av dessa är hittills avläst på fastlandet.

- Jättekul att få en sådan respons på vår bild, och plötsligt blir det också en intressant historia bakom just denna individ och det känns extra kul, säger Håkan Svensson som tillsammans med Birgitta Dawidsson har en hemsida som heter www.birdnerds.se. Där finns fler bilder på den ringmärkta kungsörnen och många andra fåglar och djur.

 

Av KH 

Håkan Svensson och Birgitta Dawidsson (till höger i bild) fotograferade den individmärkta kungsörnen. Här är de och tittar på en sibirisk järnsparv på Öland i oktober. Foto: Kent Halttunen