Nyheter

2016-03-23

En bra kväll för korvgrillning men var var ugglorna?

Överst: Delar av ugglegänget väntar vid Lannakorset! Bild Marianne Johansson Nedre: Tjejgruppen i full aktion. Bild Annika Lorin

Tre uggleexkursioner arrangerade av NOF på samma kväll, hur skulle det gå? Skulle det komma några människor till alla tre? Och skulle det bli några ugglor?

Det visade sig vara ett mycket bra drag, det var bara det att ugglorna inte hängde med. De, ugglorna alltså, hade inte läst kallelsen.

Först ut var Annikas tjejgrupp. Nio tjejer träffades för ugglelyssning klockan 18.00 i Örebro. Vädret blev bättre än vad som utlovats. Första stoppet var vid bergtäkten och där lyssnades efter hoande av en berguv. Hörde den några få gånger klockan 18.40. Några hann se en hastig skymt av den. Den lyfte och försvann. Två koltrastar sjöng.

Färden fortsatte mot Ekeby-Almby. Svängde in strax intill Blänkarbacken och åkte in på en grusväg söder ut där bilarna parkerades. Sen blev det en promenad längs skogsbilvägen till en rastplats och matsäcken intogs. Inte en uggla hördes där. 

Ugglor i Västernärke med Kent Halttunen var nästa exkursion som träffades vid Shellmacken och i Lannakorset för vidare transport till Södra Kilsbergen, närmare bestämt Svinsjön och Svinsjöstugan. Det var tjugosju förväntansfulla uggleintresserade som mött upp varav det var sju tjejer som var med.
Kent hade varit där och rekognoserat kvällen före men inte hört något hoande och kollat med ved till brasan. Det var en fin rastplats som låg efter Svinsjön, välplanerad med vindskydd med bänkar och ett iordninggjort cementrör för grillning. Framförallt var det TYST! Inget brus från trafik eller annat. – Här ska det bli ett 20-tal vindkraftverk i skogen berättade Kent. Tystnaden blev ännu mera påtagligt efter den informationen.

Ugglor var det inga! Inget fågelljud överhuvudtaget hördes. Ingen morkulla! Nej det var mycket tyst!

Brasan hade fått fin glöd och korven som Kent bjöd på grillades. Alla njöt av natten och det fina vädret. Regnet och snön kom på hemvägen.

En kort rapport från ugglorna i Askersundstrakten och Tivedsskogarna med Nils-Erik Ström. Det kom 4 personer men ingen uggla hördes!

Så i det stora hela blev det flera människor än ugglor förutom berguv. Men alla var nöjda och korven smakade bra!

/Marianne 
Vid grillen står Marianne Johansson och vid brasans sken sitter Åsa von Sydow, en långväga gäst från Brisbane i Australien och njöt av den fina natten. Bilder: Gunilla Frimodig och Annika von Sydow.