Nyheter

2016-04-17

En magisk resa till Uppland med NOF

Från vänster till höger: Eva Georgii-Hemming, Ulf Jorner (visst ser han lycklig ut?) Jonas Blücher, Anna Helander, Urban Tholén och Birgitta Ekström. Bild Ronnie Lindqvist
Det hade länge sett ut som om den här resan inte skulle bli av men till slut kom anmälningarna in och vi var sju personer som förväntansfullt rullade iväg från Örebro kl 05:00 för att ge oss i kast med Upplands fågellokaler med Hjälstaviken som primärt mål.
 
Första stoppet gjorde vi vid en känd lappugglelokal i Västmanland för att pröva lyckan. Väntan blev inte lång den här gången. En av de praktfulla fåglarna satt på bekvämt avstånd och visade upp sin jaktförmåga. En stor sork fick den tag i och efter mycket om och men visade den hur man sväljer ett rejält köttstycke helt. Den måltiden kändes onekligen lite övernaturlig. Bättre början på dagen kunde vi knappast få och det skulle fortsätta i samma stil.
 
Framme vid Hjälstaviken kunde vi njuta av en av landets finaste fågelsjöar och alla vårtecken. Förutom fåglarna så hade vi alla vårblommor att titta på i den så kallade Parnassen, en underbar lövskog alldeles i anslutning till sjön. Blå-, vit- och gulsippor blommade och mycket annat som täckte marken med vackra färger.
 
Den så kallade WWF-spången som går genom vasshavet har nyligen byggts ut och kompletterats med ett gömsle på bästa fotoavstånd från många av sjöns fåglar. Rördrom är en fågel man sällan ser, men vi hade turen att se den flyga inte mindre än tre gånger över vassen. Mäktigt såg det ut och dess underliga profil gör det till en onekligen mycket speciell fågel.
 
Andra höjdpunkter var fyra årtor som flög fram och tillbaka, stora mängder brun-, sked- och stjärtand, vårens första fisktärnor och mycket annat. Vi avslutade förmiddagen vid Hårbytornet på nordvästra sidan sjön där framförallt stora mängder gäss rastade. Bläs-, säd- och vitkindade gäss betade nära och fint, samtidigt som fjäll- och ormvråkar drog förbi.
 
Efter det var det dags för raritetsjakt i norra Uppland men först blev det lunch på vägkrog.
 
En härfågel och en fjällgås hade varit stationära i närheten av Vendelsjön så dit var vi på väg. Efter lite trixande på småvägarna kom vi fram till byn där den skulle vara. Många skådare var i farten så det var inga problem att hitta in till gården där fågeln uppehöll sig. En trevlig lantgård i kvarnmiljö, och visst var fågeln på plats. Helt ogenerad och öppet letade den mat på gräsmattor och körplaner runt byggnaderna. Den lät sig fotograferas och flög omkring så att alla fick riktiga njutobsar på den vackra fågeln. 
 
Nästa art, fjällgåsen, skulle vi kunna hitta vid Varggropens fågeltorn, Vendelsjön. På vägen dit, bara några kilometer från härfågeln stod en flock grå- och bläsgäss på en åker. Några skådare på plats bekräftade att fjällgåsen fanns med i flocken. Efter lite letande hittades den och alla fick se även den här fågeln fint, mycket pedagogiskt gick den tillsammans med bläsgäss och kunde jämföras på alla sätt.
 
Dagen skulle avslutas med ett besök vid skräntärnornas Ledskärsviken i norra Uppland. Även Ledskärsviken visade sig vara en mycket fin fågellokal med fågeltorn, pirar, och vandringsleder. Stora bankar av lera och sand var blottlagda eftersom det var lågvatten. Förutom 30 skräntärnor gick större strandpipare, skogssnäppor, en svartsnäppa och mycket annat på bankarna. En dvärgmås och några silvertärnor rastade.
 
Det blev en mycket lyckad dag och efter en lång hemresa var vi hemma igen vid 19-tiden.
 
/Ronnie Lindqvist
Härfågeln vi såg. Bild Urban Tholén