Nyheter

2016-05-22

En sällsynt gäst i Oset på söndagens exkursion

Från söndagens guidetur i Oset, på Gamla tippen strax efter klockan sju.
Söndagens exkursion i Oset var den sjätte i ordningen och det var stor uppslutningen av fågelintresserade, ett 20-tal morgonpigga personer mötte upp vid Cementrännan, klockan 07.00.
Det har varit guidningar under maj månad i Oset både onsdagar och söndagar.

Nu återstår en onsdags och en söndagsguidning. Onsdag den 25 maj guidar Lars Johansson och på söndag 29 maj guidar Gunnar Bergeå. Annars har det varit Lars Johansson med ett undantag då Thord Eriksson guidade vid Erik Rosenbergstugan på fågelskådningens dag som inföll på söndag 8 maj.

Åter till söndagen den 22 maj, exkursion började med ett flertal näktergalar som överröstade varandra och alla andra som försökte säga något. Turen började över gamla tippen där det alltid är mycket fågelljud. Det hördes ett par rosenfinkar med ”please to meet you” och det är ju alltid trevligt när någon tycker det. Törnsångare som undrade lite småironiskt ”tycker du det tycker du?” hördes från flera håll. En gräshoppssångare underhöll med sitt symaskinsliknande ljud. Lite svårt att höra dock!

Turen fortsatte ner till Svartån och i första böjen hördes en göktyta kraxa. Utefter vägen visade Lars att bävern har återtagit delar av ån och grävt gångar under palisandern. Flera av våra sångare har kommit och söker nu revir i kärrskogen efter ån.

Framme vid Svartåns utlopp höll rör-, sävsångare och sävsparven konsert. Och nu börjar den verkliga barnkammartiden i Oset. Gässen och sothönsens ungar fanns överallt. De rödhåriga sothönsungarna med sitt spretiga hår är bara så söta.

Och nu till dagens stora sensation, en vitryggig hackspett som satt i de halvdöda träden efter vägen (mot Ladviken) från Ormesta holme mot Erik Rosenbergsstugan. Såg vi rätt? Lars var 110 % säker och några till kunde arta den. Det var en något större hackspett med vitt på ryggen, när den förflyttade sig såg man mycket mera vitt än det annars är på hackspettar, svagt rosa på buken och inget rött på huvudet. Expertisen tillkallades men då var hackspetten borta. Så nu hoppas vi på hjälp från den stora allmänheten att den hittas igen!

Nu var det en mycket glad Lars som guidade turen vidare mot Gubbhyllan där vi skulle höra vassångaren men tyvärr fick vi inget där. Exkursionen avslutades runt 12-slaget. Och det blev sammanlagt 65 arter under förmiddagen ett mycket bra resultat!

Häng gärna med på de två sista turerna, det kan bli du som upptäcker den vitryggiga hackspetten igen!

/Marianne