Nyheter

2016-09-28

En vanlig stenskvätta blev Närkes första isabellastenskvätta!

Isabellastenskvätta fotograferad av Håkan Svensson och Birgitta Dawidsson i Tysslingen, den första i Närke någonsin. Foto: Birdnerds
Birgitta Dawidsson och Håkan Svensson var övertygade att de fotograferat en vanlig stenskvätta vid Tysslingen. Men när de lagt ut bilden på fågeln på Artportalen uppstod en intensiv diskussion i olika forum.
Snart var det fastslaget att det var Närkes första fynd av isabellastenskvätta.
- Hade vi bara förstått vad vid sett och fotograferat, hade vi naturligtvis larmat ut fågeln, säger Håkan Svensson 
 
I söndags var Birgitta Dawidsson och Håkan Svensson som vanligt ute för att fotografera fåglar. Efter att för tionde gången gått bet på att fotografera nötkråkorna vid I3 i Örebro tog de en tur på måfå till Tysslingen. De fotograferade en blå kärrhök vid Rånnestamaden och var glada för den.
Birgitta och Håkan körde på den östra sidan, strax efter gården Hättinge fick de möte och tvingades stanna. Då upptäckte de en stenskvätta.
- Så här i efterhand kanske vi borde reagerat, men vi såg det vi var övertygade om var en stenskvätta och fotograferade den från flera olika håll. Den var orädd och fanns ute på den plöjda åkern, berättar Håkan.
- Vi har plåtat mängder av stenskvättor, och ibland har vi naturligtvis hoppats att det skulle vara en udda sådan, men den här tyckte vi bara var en vanligt stenskvätta, förklarar Birgitta.
På kvällen beslutade de i alla fall att lägga ut bilder på fågeln, och ganska snart såg de att just denna bild ådrog sig ett stort intresse. Flera duktiga skådare ansåg att det "luktade" isabellastenskvätta om denna, andra menade att den absolut hade flera karaktärer som tydde på att det var en isabellastenskvätta.
- Vi såg bara att det vara mängder av visningar på bilden på Artportalen. Snart blev vi också varse genom Johan Åhlén att det pågick en diskussion på Facebook på ett forum som Club 300 har att det handlade om en isabellastenskvätta, berättar Håkan.
Även på de lokala sociala medierna pågick en diskussion om huruvida det var en isabellastenskvätta, i så fall den första i Närke någonsin.
- Hade vi bara förstått detta hade vi naturligtvis larmat ut fågeln så att flera hade fått chansen att se de, berättar Birgitta.
Nu hann det bli mörkt och nästa dag återfanns inte fågeln trots att den eftersöktes av många.
Så här i efterhand rannsakar sig Birgitta och Håkan, och de undrar om de hade kunnat agera annorlunda.
- Vi har ju plåtat en isabellastenskvätta utanför Strängnäs för några år sedan, och även den var orädd och hoppade runt på en plöjd åker, alltså samma miljö som vi nu såg i Tysslingen. Då var det visserligen tidigt på våren, och nu var det sent på hösten. Det är alltid lätt att vara efterklok, säger Håkan Svensson.
Han och Birgitta har nu i alla fall blivit ombedda att ta bort frågetecknet efter fågeln på Artportalen. De flesta menar att det rör sig om en isabellastenskvätta, den första någonsin i Närke och den första i Sverige i år.
 
Av KH 
Isabellastenskvättan är något större och intar ofta en upprätt ställning jämfört med en vanlig stenskvätta. Foto: Birdnerds