Nyheter

2016-05-19

Engagerade deltagare i NOF:s nybörjarcirkel

Närkes Ornitologiska Förening arrangerar en nybörjarcirkel i fågelskådning varje vår. Hälften av de tio träffarna sker utomhus, här besöker deltagarna fågellokalen Oset. Foto: Urban Tholén

I år är det 15 personer som deltar i den nybörjarcirkel som Närkes Ornitologiska Förening arrangerar.

- Jag har lärt mig väldigt mycket, och jag gillar att vi kombinerar det teoretiska passen med fågelskådning ute på de olika lokalerna, säger Marcus Lundkvist som är en av deltagarna i nybörjarcirkeln.

Det är Ulf Jorner och Bengt Jalsborn som leder nybörjarcirkeln.

 

I år var trycket extra stort på att få komma med i den nybörjarcirkeln i fågelskådning som Närkes Ornitologiska Förening arrangerar. Hela 15 personer deltar i cirkeln som omfattar tio träffar; hälften är inomhus, och hälften är ute i fält.

- Jag tror aldrig vi haft en så engagerad grupp, konstaterar Bengt Jalsborn som är en av två som leder cirkeln.

Lars Fransson och Marcus Lundkvist är två av deltagarna.

- Det är kul med två kunniga och engagerade cirkelledare som har bra erfarenhet som de gärna delar med sig. Sådant känns för oss alla i gruppen och då blir det både roligt och lärorikt att delta, förklarar Lars Fransson.

Marcus Lundkvist håller med.

- Att få komma ut på de olika fågellokalerna och ha med sig de teoretiska passen tycker jag är väldigt givande. Och så är det en härlig grupp också, säger Marcus.

Nybörjarcirkeln startade i april, det är Närkes Ornitologiska Förening som arrangerar den i samarbete med Studiefrämjandet. Som studiehandbok använder deltagarna Giggi Sahlstrands bok - Börja skåda fågel.

- Vi ger en introduktion till fågelskådningen, men sedan måste man ut själv och skåda fågel, förklarar Ulf Jorner.

Teoripassen sker i Föreningarnas hus på Slottsgatan i Örebro. I fält träffas cirkeldeltagarna bland annat i Oset, Tysslingen och Kvismaren.

'- Vi kör cirkeln på våren, det är då det är mest fåglar och oftast bra skådarväder, säger Bengt Jalsborn.

 

Av KH 

 

Det är härligt när fåglarna visar upp sig så här bra som den här sävsparven. Eva Georgii-Hemming som går nybörjarcirkeln har tagit den här bilden.