Nyheter

2016-04-27

Fågelvänner har guidat i Oset på 1:a maj sedan 1952

Lars Johansson ansvarar för guidningen i Oset på 1:a maj i år. Det är en tradition som pågått sedan 1952.

Den härliga fågelpromenaden och guidningen i Oset 1:a maj har pågått sedan 1952.

Det var Ornitologiska Klubben som tog initiativet till denna tradition som genomförts varje år sedan dess.

- Att få uppleva fåglarna i början av maj är en jättefin upplevelse. Det är också av tradition då man hoppas få se första ladusvalan, svartvita flugnapparen och alla de andra vårfåglarna, berättar Lars Johansson som guidar på årets 1:a maj-vandring i Oset.

 

Att få gå på en guidad tur i det stadsnära naturreservatet Oset på 1:a maj är en tradition som pågått i många år. När Närkes Ornitologiska Förening ansvarar för denna guidning i år är det den 64:e gången i ordningen.

- Det är fantastiskt att vi fågelvänner har kunnat hålla igång denna fina tradition, berättar Lars Johansson som ansvarar för guidningen på 1:a maj i år.

Det var Ornitologiska Klubben (den förening som Erik Rosenberg var med och startade år 1946) som tog initiativet till guidningarna på 1:a maj. Det gjorde man 1952, och sedan dess har guidningarna skett i obruten följd. Under många år var det medlemmar ur Närkes Fältbiologiska Ungdomsförening som ansvarade för att guida fågelintresserade den första dagen i maj i Oset.

- Förr var det alltid då man såg den första svartvita flugsnapparen och ladusvalan. Numera kommer de arterna lite tidigare, men 1:a maj är ändå en den dag som vi fågelskådare hälsar vårens fåglar välkomna till Oset och alla de andra fina fågellokalerna i vårt närområde, förklarar Lars Johansson som ansvarar för årets guidning den 1:a maj i Oset.

Guidningarna 1:a maj brukar locka många deltagare, och under den 3-4 timmar långa promenaden brukar de få se många olika arter.

- För många fågelintresserade är det bästa tiden, det går att se fåglarna innan löven slagit ut och då försvinner många av småfåglarna in i lövverken, berättar Lars Johansson.

Guidningen på 1:a maj i år börjar klockan 7, samling vid parkeringen intill reningsverket. Räkna med en härlig promenad, ta gärna med fika.

Om du inte kan på söndag finns det fler chanser att gå en guidad tur i det natursköna reservatet Oset. Varje söndag under maj månad är det guidningar arrangerade av Närkes Ornitologiska Förening. Två onsdagar: 11 och 25 maj är det också guidning i Oset, samlingen är alltid kl 7 vid parkeringen intill reningsverket. Nytt för i år är också att det blir en kvällsguidning onsdagen den 18 maj, samling kl 18. 

 

Av KH 

Guidningarna på 1:a maj som numera arrangeras av Närkes Ornitologiska Förening brukar locka många deltagare. Det är också en bra tid för att få se vårens alla fåglar i Oset.