Nyheter

2016-04-11

Fantastisk fågeltur i Stockholms skärgård

Stockholms skärgård från sin allra bästa sida när tolv skådare från Närkes Ornitologiska Förening åkte med på en guidad fågeltur.

Vädret kunde inte vara bättre. Strålande solsken, vindstilla och fjärdarna låg spegelblanka när MS Josephine la ut från Björkviks brygga för en tur i Stockholms södra skärgård.

De tolv Närkeskådare som hängde med på turen fick bland annat uppleva hundratals ejder på nära håll i sin praktdräkt. Höjdpunkten bland fågelupplevelsen blev några njutobsar på skärpiplärka.

- Vilken kontrast mot förra gången, konstaterade Leif Haldorson. 

 

Under söndagen åkte tolv skådare från Närkes Ornitologiska Förening med på en guidad fågeltur i Stockholms södra skärgård. Båten avgick klockan 9.05 från Björkviks brygga på Ingarö och styrde ut på Stabbo som första stopp.

- Spana in dom där 11-12 ejderhannarna som uppvaktar honan i mitten, ropade den kunnige guiden Henrik Waldenström redan efter några minuter.

Skådarna fick se hur tolv guidingar (hannar) i praktdräkt sträckte upp sig, simmade tätt omkring och gjorde allt för att uppvakta den ensamma ådan (honan).

Ganska snart började också de talrika hasvörnarna visa upp sig, en adult individ som gång på gång slog ned i vattnet men missade sitt byte. Det hann bli över 25 observationer av havsörn under resan.

Vädret var bästa möjliga. Strålande solsken, vindstilla och en lite kylslagen morgon.

- Det är lite skillnad mot förra gången föreningen arrangerade en resa till Stockholms skärgård. Då kom det 20 centimeter nysnö och var busväder, minns Leif Haldorson som var med på den resan också.

Första strandhugget var den före detta militärön Stabbo. Det blev härligt att få vandra runt lite grann och uppleva fågelsången. En sjungande järnsparv visade upp sig fint, och en kungsfågel var inte svår att upptäcka när den födosökte i en outslagen björk.

På båtfärden söderut tickade havsfågelarterna in: alfågel, sjöorre, småskrake, sträckande storlom, havstrut, silltrut, strandskata med mera.

Nästa stopp blev Huvudskär i södra skärgården för en rejäl promenad runt huvudön. Där visade några större strandpipare upp sig.

- Kolla in här, skärpiplärka, ropade guiden Henrik Waldenström.

Två exemplar av arten visade upp sig på mycket när håll så att alla fick chansen att studera den rara fågeln.

- Vilken härlig upplevelse, och vilket väder, konstaterade Sandra och Khrister Sandelin som var två av skådarna från Närkes Ornitologiska Förening som deltog på resan.

På vägen tillbaka passerade båten några skär med hundratals sälar som tittade lika nyfiken på oss, som vi gjorde på dem.

Gravand, tordmule, stenfalk och många fler arter kryssades in på reselistan. Det hann bli närmare 60 innan båten var tillbaka vid Björkviks brygga.

- En underbar dag, sammanfattade Leif Haldorson.

 

Av KH 

 

Ps. för den som är intresserade finns det chans att hänga med på guidade fågelturer i Stockholms skärgård under hela våren. Så här ser programmet ut som MS Josephine och Stockholms Ornitologiska Förening erbjuder i vår. 

Lite kylslaget på morgonen men härligt väder från Sandra Tengelin, Annika von Sydow och Khrister Tengelin som var med på den tur som Närkes Ornitologiska Förening arrangerade i Stockholms skärgård.