Nyheter

2016-02-06

Fint pris till den som upptäcker det ädlaste krysset i Närke

Ädelpristävlingen är igång. Hittills har 13 deltagare gått in och gjort sina noteringar på det särskilda formuläret på nätet.
Tävlingsledaren Johan Åhlén är nöjd så långt och han utlovar ett fint pris till den som hittar den verkliga rariteten under året.

- Det blir ett presentkort på 500 kronor på Naturbokhandeln till den som upptäcker den bästa rariteten i Närke. Vi kan väl hoppas på en ny Närkeart, säger Johan Åhlén. 

 

Den 1 januari drog en ny tävling igång. Det handlar om att hitta arterna i Närke på egen hand. Det är Johan Åhlén som tagit initiativet till tävlingen som kallas Ädelkryss Närke 2016.

- Tanken med Ädelkrysstävlingen är att förmå skådarna att söka sig ut till fler och kanske ovanliga lokaler för att hitta egna arter i landskapet, säger Johan.

- Ett bekymmer med Artportalen och de lokala larmen är att många skådare söker sig till samma lokaler och samma arter för att få sina kryss. Hoppas den här tävlingen kan stimulera till att skådarna söker sig till udda lokaler och hittar nya spännande arter.

Hittills har 13 skådare matat in sina ädelkryss på det särskilda formuläret som finns på nätet.

- Ett ädelkryss är väl när man inte åker på en art, man får den ändå, säger Johan.

Han tycker redan att han kan se att skådare åker på lite udda lokaler för att hitta arter. Han berättar själv om hur han åkte till Blankabäckens naturreservat istället för att åka till den "självklara" sparvugglan i Oset.

 

För att ytterligare stimulera till ädelkryss i Närke har Johan Åhlén tagit initiativ till ett pris. Den som hittar det ädlaste krysset, den bästa rariteten, under året får ett presentkort på 500 kronor på Naturbokhandeln (Johan har bidragit med 250 kronor ur egen ficka och NOF med lika mycket). För hoppningsvis får vi en ny Närkeart!

 

Den som får får flest ädelkryss i landskapet under året får naturligtvis äran att vara Årets ädelkryssare i Närke.

- Det är inte för sent att haka på, ännu har man inte missat några tunga arter. Och tänk på att både till exempel både gråspett och tretåig hackspett kommer tillbaka i slutet av året, säger Johan. 

 

Här hittar du reglerna för ädelkrysstävlingen i Närke 

 

Här är ställningen den 6 februari:

1. Johan Åhlén 61 arter

2. Magnus Friberg 58

3. Kjell Johansson 55

4. Anders Jacobsson 49

5. Oscar Axelsson 47

6. Per Karlsson Linderum 46

7. Kent Halttunen 45

8. Albin Mauritzon 41

9. Lennart Eriksson 39

10. Hans Waern 28

11. Ronnie Lindqvist 28

12. Bengt Andersson 24

13. Håkan Carlestam 7