Nyheter

2016-03-20

Första ringanden i Närke upptäckt under söndagen

Under söndagen upptäcktes den första ringanden någonsin i Närke. Det upptäcktes i lagunen Rynningeviken. Foto: Birdnerds

Under söndagen upptäckte Staffan Gustavsson en ringand i Rynningeviken.

Det är första fyndet i Närke någonsin, och det första fyndet i Sverige i år.

- Jag blev lite osäker och fick ta hjälp av Johan Åhlén för att säkra fyndet, berättar Staffan Gustavsson.

 

Fågelskådaren Staffan Gustavsson är flitig att cykelskåda. Under söndagen tog han en tur förbi Rynningeviken för att se om några nya arter hade anlänt. Han upptäckte ett par skäggdoppingar, och så reagerade han på en av de viggliknande änderna.

- Jag hade som tur är med tubkikaren på cykeln och kunde få in fågeln när det låg i lagunen i Rynningeviken, berättar Staffan.

- Jag såg flera av karaktärerna och jag har visserligen sett ringand tidigare på Västkusten, men blev ändå osäker.
Staffan Gustavsson ringde till Johan Åhlén som stod på andra sidan Svartån, vid Näsbytornet i Oset. Han var snabbt på plats och de kunde gemensamt konstatera att det handlade om det första fyndet någonsin av ringand i Närke.

- Det har varit bud några gånger tidigare, men då har det alltid handlat om hybrider. Men den här var en klockren ringand, förklarar Johan Åhlén.

Larmet gick ut klockan 10.58 och snart kom andra skådare till platsen. Under hela söndag eftermiddag fanns ringanden på plats och visade upp sig fint på behangligt skådaravstånd vid lagunen intill raststugen vid Rynningeviken.

- Kul att hitta ringanden, och kul att få den på cykellistan, säger Staffan Gustavsson, som är en av deltagarna på ekoskådningstävlingen i Närke.

 

Av KH 

Upptäckare av ringanden var Staffan Gustavsson, här på cykel i Tysslingen för en vecka sedan. Foto: Kent Halttunen