Nyheter

2016-06-05

Härlig fågelsång i sommarnatten

En härlig försommarkväll innebar också mycket fin fågelsång när Närkes Ornitologiska Förening arrangerade nattfågellyssning. Foto: Ronnie Lindqvist

Skulle det komma några som ville vara med? Den frågan brukar man ställa sig när man står och väntar vid samlingsplatsen för exkursionen för nattfågellyssning. Den här gången var uppslutningen god och vi blev 19 personer som gav oss iväg.

 

Vi skulle koncentrera oss på Kvismareområdet och Svennevadsskogarna den här gången. Första stoppet blev vid Husön i Kvismaren och vi parkerade bilarna vid potatisladan för att ge oss ut på en liten rundvandring. Kärrsångare, gräshoppsångare, gulärla, buskskvätta och brun kärrhök underhöll oss men ortolansparvarna var tysta, likaså busksångaren.

 

Nattfågellyssning innebär att det ska vara natt, och så här års är det fortfarande eftermiddagskänsla långt fram på kvällen så de dagaktiva fåglarna dominerade naturligtvis fortfarande.

Vi fortsatte mot Ormkärret och på vägen stannade vi och lyssnade kort på den flodsångare som varit stationär länge på Åsen. På träbron över mot Sörbysjön stannade vi en stund och lyssnade på trastsångarna och rördrommen som höll kvällskonsert. Bävern simmade under oss och visade upp sin dykskicklighet till allas glädje.

 

På Ormkärrsplattformen intogs kvällens matsäck, sädesärlans ungar hade kläckts i boet uppe i hörnet, rörsångare, sävsångare och sävsparvar sjöng. Havsörnen satt på sin stolpe, grågässen protesterade och allt var alltså som det skulle vara.

Eftersom det hade hörts några vaktlar längs Västra rakan begav vi oss dit efter att ha promenerat tillbaka till bilarna ivrigt påhejade av kärrsångarna i Ormkärret. Västra kröken gav mest dammoln och traktorbuller. Mötesplatsen mitt på raksträckan likaså men svagt hördes en vaktel slå ett par gånger. Däremot var ljudkulissen av miljoner små insektsvingar imponerande. Längst söderut på raksträckan stannade vi också och där satt inte bara en, utan två vaktlar och spelade flitigt.

 

Nu skulle vi leta nattskärra och vi körde vidare söderut en halvtimme, förbi Svennevad och in mot Bavlingeskogarna. Första försöket gav bara en svag aning av en nattskärra långt borta. Vid stenbrottet spelade däremot en på betydligt närmare håll. Sista platsen några kilometer närmare Bavlinge gav bäst utdelning. En morkulla flög över och knispade under tiden vi lyssnade på en flitigt spelande nattskärra på bekvämt avstånd. Vid flera tillfällen fick vi också höra det grodliknande locklätet. Däremot blev det aldrig något vingklatschande som man kan höra när spelet är som intensivast.

 

Här skildes gruppen åt men en av bilarna tog vägen över Kvismaren tillbaka för att försöka höra busksångaren. I Norrbyås satt den fint mitt i byn ivrigt sjungande sin vackra, komplexa och härliga sång. Försommarnattens fåglar är en av höjdpunkterna på fågelåret och det här blev en mycket lyckad kväll. 

 

Av Ronnie Lindqqvist