Nyheter

2016-02-08

Hjälp oss att guida vid svanrasten i Tysslingen

Hjälp oss att guida under svanrasten i Tysslingen.

Svanrasten i norra delen Tysslingen under våren är en händelse som lockar många människor att besöka platsen.

Närkes Ornitologiska Förening tycker det är ett bra tillfälle att guida besökarna varje lördag och söndag  vid Rånnesta.

Vi är redan några stycken som anmält sig, men vi behöver vara fler. Bli guide och anmäl dig du också!

 

Cirka 8.000 sångsvanar passerar norra delen av Tysslingen varje vår. Det är sångsvanar som övervintrat i bland annat Danmark som passar på att äta upp sig några dagar eller veckor innan de ska till sina häckningsplatser i norra Finland och Ryssland.

Långt många fler människor kommer till Rånnesta för att se det fantastiska skådespelet när svanarna sjunger ut sin längtan till våren. Det här är den händelse lockar flest fågelvänner från både när och fjärran.

 

Närkes Ornitologiska Förening tycker det här är ett bra tillfälle att träffa fågelvänner och uppmuntra till utökat fågelintresse, bland annat genom att berätta om sångsvanarna och alla de andra fågelarterna som finns i norra Tysslingen.  

För tredje året är vi därför på plats i Rånnesta varje lördag och söndag förmiddag, mellan klockan 9-13. Vi har planerat att börja guida helgen den 27-28 februari, sedan räknar vi med att guida under fem helger:

5-6 mars

12-13 mars

19-20 mars¨

25-27-28 mars påskhelgen)

2-3 april

 

Vi är redan några stycken som tycker det här ska bli roligt, men det finns plats för fler. Tanken är ett man ska vara minst två personer, är du osäker och inte tycker du kan så mycket får du en rutinerad skådare vid din sida.

Du kommer få en genomgång om hur guideuppdraget går till, dessutom finns det en del material, bland annat en liten broschyr: 55 frågor och svar om Sångsvanen.

 

Vid sidan av vårt guideuppdrag finns också svanräknarna, men svangeneralen Helny Olsson i spetsen, på plats tidigt varje morgon för att räkna in hur svanar som finns på plats just denna dag. De har massor av kunskap som de gärna delar med sig av. Du får gärna hjälpa till att räkna svanarna på morgonen, även det en härlig upplevelse.

 

Tveka inte, anmäl dig du också. Det är en kul grej och många uppskattar våra kunskaper. Anmäl till Åsa Bengtsson: asa.bengtsson@orebro.se eller 0733 32 20 31