Nyheter

2016-03-04

Hjälp oss att räkna örnar i helgen!

Välkommen att vara med vid årets örnräkning som pågår runt hela Hjälmaren och Mälaren under lördagen mellan klockan 10 och 12. Det finns några mer publika platser där intresserader är välkomna att hjälpa till att hitta örnar. Det är vid Rånnesta vid Tysslingen, Venastugan vid Rynningeviken och Öby kulle vid Kvismaren! 

På lördag, den 5 mars, pågår den årliga örnräkningen klockan 10-12. Särskilda räknare kommer finnas på plats för att rapportera in alla örnar som noteras under de två timmarna.
 
Örnräkning har växt sedan förra året och är den hittills största. I år omfattar räkningen 95 platser i området från Nynäshamn och Lidingö i öster till Vättern/Tiveden i väster.

Räknarna av havs- och kungsörn är personer, som är medlemmar i Naturskyddsföreningens kretsar eller ornitologiska föreningar. Fältstationen Rördrommen vid Sörfjärden i Sörmland mellan Eskilstuna och Strängnäs samordnar räkningenSe mera på deras hemsida...   

I vårt området kommer örnar att räknas på följande platser:
* Segersjö/Yxnäsan 

* Finnhammaren, Biskopsvrak 

* Engelbrektsholmen

* Öby kulle, Kvismaren

* Ässöbron

* Rånnesta, Tysslingen

* Venastugan, Rynningeviken 

* Klåvudden, Vättern

* Stora Rankemossen
* Sjömosjön

* Åsmossen

* Vargavidderna utkikstorn

* Skagershultamossen

   

Anledningen till räkningen är att havsörnen speglar tillståndet i miljön. När havsörnarna var som minst till antalet fanns det 40-50 par i hela Sverige. I dag räknar man med att det finns minst 700 par. 

Hotet mot havsörnarna i våra trakter kommer främst från brist på boträd och störningar från mänskliga aktiviteter inklusive vattenskoteråkning samt från trafiken. Många havsörnar dödas då de äter trafikdödat vilt. En viss tjuvjakt förekommer också. 
Örnräkning 2014 vid Ässön!