Nyheter

2016-03-15

Hjälp till att identifiera personerna på fotot

Vilka är fågelskådarna på fotografiet? Hjälp oss och länsmuseet att identifiera personerna på bilden. Den och många andra kommer att visas på torsdag (17 mars) klockan 19 på Vasakyrkan i Örebro. Alla hjärtligt välkomna att hjälpa till.

På torsdag kväll blir det en annorlunda inomhusmöte hos Närkes Ornitologiska Förening.

Då ska Länsmuseet visa bilder som ornitologen och Örebrofotografen Knut Borg har tagit. Och museet vill ha hjälp med att identifiera de personer, ofta fågelskådare, som finns på fotografierna.

Har du inte möjlighet att komma på mötet, kommer bilderna att finnas tillgängliga på nätet.

 

Torsdag kväll, 17 mars, klockan 19 kommer länsmuseet i Örebro till Vasakyrkan för att visa bilder av Örebrofotografen och ornitologen Knut Borg.

- Det är Knut Borgs anhöriga som skänkt hans stora fotoarkiv till oss på Länsmuseet, berättar Per Torgén på Länsmuseet.

- Den här gången handlar det om ett stort antal diabilder som vi gjort tillgängliga. En del fågelbilder gick till Ornitologiska Klubben, bilder på fjärilar och blommor gav vi botaniska sällskapet. Men så fanns det ett antal bilder på människor och miljöer som är knutna til fågelskådning. Och det blir så mycket mera värda om man kan identifiera personer på fotografierna, säger Per Torgén.

Därför har Länsmuseet tillsammans med Närkes Ornitologiska Förening arrangerat en visning av Knut Borgs fotografier. På torsdag kväll visas bilderna på Vasakyrkan och tanken är ett besökarna ska få hjälpa till att tala om vilka personer som finns på bilderna.

- Det blir onekligen ett annorlunda inomhusmöte, säger Ulf Jorner, ordförande i Närkes Ornitologiska Förening.

Många av Knut Borgs bilder är från Närke, det gäller både fotografier på människor och miljöer. Men sedan finns det också foton från andra delar av Sverige, bland annat från Öland, dit Knut Borg och andra Örebroskådare åkte varje år.

Om man inte kan komma på mötet, kommer fotografierna läggas ut på nätet. Där finns det ett fält för kommentarer där alla kan gå in och hjälpa till att identifiera personerna på bilderna.

 

Av KH 

 

Ps. Inomhusmötet på torsdag kommer att inledas av en film, cirka 20 minuter lång, som heter Vingslag över Kvismaren, gjord av Per Karlsson Linderum. Det är fri entré och alla är hjärtligt välkomna. 

Fågelskådare och Örebrofotografen Knut Borg levde under åren 1908-1995. Han var god vän med Erik Rosenberg och betraktas som en av institutionerna i Närke när det gäller fågelskådning.