Nyheter

2016-04-13

Hög tid att anmäla sig till Fågeltornskampen

Från Fågeltornskampen vid Rysjötornet i Kvismaren. Nu är det dags igen, lördagen den 7 maj kan du vara med och tävla.

Lördagen den 7 maj är det dags igen för Fågeltornskampen. Det är landskap mellan fågelskådare i Sverige, Finland och Danmark.

Det handlar om att bemanna ett fågeltorn den dagen och pricka in så många arter som möjligt från tornet.

Närke har varit väl framme flera gånger. Samla ihop några kompisar, boka ett torn och tävla du också.

 

Fågeltornskampen genomförs lördagen den 7 maj. Det är sjätte gången som vi i Sverige anordnar detta evenemang. Förra året deltog över 70 fågeltorn i Sverige, i Närke var det sex torn som tävlade. Bästa torn i Närke, Rysjötornet i Kvismaren, lyckades observera 85 arter och blev på det resultatet elfte bästa torn i Sverige.

 

I Finland har tävlingen pågått i flera år och nu deltar omkring 300 finska fågeltorn från kusten av Finska viken ända upp till Finska lappland. Evenemanget, som kallas "The Battle of the Towers" i Finland, är lika mycket en kul tävling mellan olika lokala fågelföreningar som en stor happening för allmänheten.

För sjätte året utmanar vi alltså Finland i en ny Finnkamp. Naturligtvis kommer vi inte att ha en chans när det gäller antalet deltagande fågeltorn eftersom vi är nybörjare, men när det gäller engagemang och sedda fågelarter skall vi ge finländarna en kamp. Nu har också Danmark kommit med i kampen och väntas ställas upp med ett antal torn.

 

Runt om i Sverige kommer lokala föreningar att bemanna fågeltorn för att räkna fåglar och även guida fågelintresserad allmänhet. Fågelintresset växer i Sverige och tilltalar även nya grupper. Numera är det inte bara ”äldre gröna gubbar” och unga killar som skådar fågel. I stället är det kvinnor i olika åldrar som utgör den största gruppen nya fågelskådare.

Förutsättningarna, ”reglerna”, för Fågeltornskampen är enkla. Det gäller att hitta så många fågelarter som möjligt från fågeltornet som skall vara publikt och nåbart för allmänheten. Räkningen genomförs mellan klockan 05.00 och 13.00 lördagen den 7 maj 2014.

 

De senaste åren har vi bemannat följande torn:

* Rysjötornet, Kvismaren
* Rosenbergsstugan, Oset

* Norra tornet, Tysslingen

* Välakärren, Vibysjön
* Tornet, Vibysjön

* Björka lertag, Kumla

 

Är du intresserad att delta, samla ihop några kompisar och tävla från ett torn/utkiksplats. Eller vill du hellre hänga med i något av de redan tävlande tornen. Hör av dig till Per Karlsson Linderum 072-513 60 29.