Nyheter

2016-10-25

Johan Åhlén hittade Närkes första sibiriska järnsparv

Johan Åhlén upptäckte Närkes första sibiriska järnsparv. Den försvann innan någon hann fotografera fågeln. Den här sibiriska järnsparven är fotograferad på Öland i mitten av oktober.

Under tisdagen upptäcktes en ny art för Närke.

Det var Johan Åhlén som hittade en sibirisk järnsparv vid Rumboholm i närheten av södra Tysslingen.

- Jag hörde hur den lockade, och så fick jag syn på den också, säger Johan Åhlén.

 

Under de senaste veckorna har det kommit mängder med rapporter om sibirisk järnsparv. Men observationerna har nästan uteslutande varit från kusterna, både öst- och västkusten. Under tisdag förmiddag kom dock en observation från inlandet. Det var en sibirisk järnsparv som ringmärktes i Växjö.

Närkeskådaren Johan Åhlén har haft på känn att någon östlig art borde även kunna finnas i vårt landskap. På väg hem från jobbet i Värmland stannade han därför till på några platser runt södra Tysslingen.

- Vid Rumboholm hörde jag plötsligt ett lockläte av sibirisk järnsparv. Jag försökte leta efter fågeln, men det var inte förrän jag spelade upp ett lockläte som den flög upp och satte sig i ett litet träd, berättar Johan.

Då var det inte svårt att artbestämma den rara fågeln. Han passade också på att larma ut fågeln, både på det lokala larmet och Bird Alarm.

 

Ove Pettersson var ute och cyklade och var vid Gräve by när larmet kom.

- Då blev det lite extra fart, och jag hann fram för att se fågeln. Härligt kryss, berättar Ove.

Ytterligare några skådare hann till platsen innan den sibiriska järnsparven flög iväg norrut och försvann. Trots att det kom många skådare till platsen kunde den ovanliga sibiriska järnsparven inte återfinnas.

Johan Åhléns upptäckt av den sibiriska järnsparven innebar en ny art för Närke. Det innebär också att Johan Åhlén får gratis medlemskap i Närkes Ornitologiska Förening under ett år.

- Det känns bra, härligt med ett tungt ädelkryss också, säger Johan.

 

Upptäckten av den sibiriska järnsparven var den tredje nya arten för Närke i år. Den första var ringanden i Rynningeviken den 20 mars (upptäckare Staffan Gustavsson), den andra var isabellastenskvättan den 25 september vid Hättinge, Tysslingen, (upptäckare Birgitta Dawidsson och Håkan Svensson) och nu en sibirisk järnsparv, upptäckt av Johan Åhlén.

 

Av KH 

Här är en grafik över alla observationer i södra Sverige på sibirisk järnsparv. Som ni ser är det få fynd i inlandet.