Nyheter

2016-04-30

Kall men härlig fågelmorgon vid Klåvudden

Anna-Karin Törnblom blickar ut över norra Vättern. Hon var en av de fyra som deltog på den exkursion till Klåvudden som Närkes Ornitologiska Förening arrangerade på lördagsmorgonen. Foto: Håkan Carlestam

Kallt med mycket sträckande fåglar att titta på.

Så sammanfattar exkursionsledaren Håkan Carlestam lördagsmorgonen vid Klåvudden.

- Vi hade bland annat en bra kandidat till vitnäbbad islom, berättar han.

 

Den enda riktigt säkra sträcklokalen för sjöfågel i Närke finns vid norra delen av Vättern. Hittar man fram till Klåvudden kan det vara en fantastisk upplevelse när sikten är bra och fåglarna visar sig från sin bästa sida.

Under lördagsmorgonen var det fyra tappra deltagare som gav sig iväg redan klockan tre för att vara framme strax före klockan fyra vid Klåvudden, i god tid före gryningen.

- Det kanske var lite väl tidigt, konstaterar Håkan Carlestam som höll i exkursionen.

Men att ge sig ut på morgonen gav också bra resultat, bland annat i stora mängder av sträckande sjöfåglar, bland annat: 183 sjöorre, 107 svärta, 4 alfågel, 23 kricka, 15 vigg, 2 stjärtand och 6 storlom.

- Sedan hade vi en lom med stora klubbfötter, en bra kandidat för att vara en vitnäbbad islom - men den får gå som osäker, berättar Håkan Carlestam.

För deltagarna: Anna-Karin Törnblom, Jan Zennertun och Per Odelcrants blev det en fin men kanske lite kall morgon, det blåste nämligen ostliga vindar. Det fick vägas upp av bland annat 55 storspov, 24 småspov och 27 strandskator. 

- Klåvudden är en speciell lokal, man vet aldrig vad man får se, men deet här var en bra morgon, menar Håkan Carlestam.