Nyheter

2016-07-31

Lär dig mer om hur man artbestämmer vitfåglar

Kaspisk trut eller inte? Vitfåglar är svåra att artbestämma, speciellt på hösten när variationen är stor bland de olika dräkterna på trutar och måsar. Nu kan du hänga med på kortkurs i hur man artbestämmer vitfåglar. Foto: Birdnerds

Att artbestämma en mås eller trut kan vara lätt.  Men det kan också vara väldigt svårt, speciellt när variationen på dräkter är stor.

Därför erbjuder vi nu en kortkurs i ämnet. Två teorikvällar i slutet av augusti och en morgon i fält.

Alla är välkomna att delta. 

 

Nu när sommaren går in i tidig höst (augusti/september) är variationen av måsar och trutar mycket stor. Vitfåglarnas dräkter varierar stort och är mycket förvillande. Man ser juvenila fåglar, individer i 1:a och 2:a vinterdräkt, 2:a och 3:e sommardräkt och flera andra tillsammans med vuxna fåglar finns i blandade flockar på många ställen.

Du är inte ensam om att gå bet på att artbestämma vitfåglar. Vi är många som kliat oss i huvudet både en och annan gång, och många gånger måste man bara släppa fågeln - det går inte att artbestämma den helt enkelt.

 

Därför finns det nu en möjlighet att lära sig mer om måsar och trutar, och alla deras dräkter. Vi kör en kortkurs i ämnet: två teorikvällar med bildvisning och skisser, och en morgon i fält.  Vi hoppas att du också vill lära dig mer?

Ronnie Lindqvist håller i trådarna och vill själv lära sig mer.

 

Vi träffas två onsdagskvällar i slutet av augusti för teori, och prövar våra kunskaper gemensamt första lördagen eller söndagen i september.

Plats: Föreningarnas Hus, Slottsgatan 13 A, Örebro

Tid: onsdagen den 24 augusti och onsdagen den 31 augusti, klockan 18:00 - 21:00

Utomhus: 4 september kl 8:00 (eventuellt 3/9) beroende på väderprognosen. Plats meddelas senare.

 

Anmälningsavgift 200 kronor. Anmälan sker via mejl till: kent.halttunen@tele2.se, alt sms 070-2161130

 

OBS: begränsat antal platser