Nyheter

2016-06-03

Många rariteter upptäckta i Närke de senaste dagarna

Under torsdagen upptäcktes i mindre skrikörn i Kvismaren. Det var bara en av flera rariteter som upptäcktes i Närke under torsdagen. Foto: Staffan Ullström

Biätare, mindre skrikörn, lundsångare och brun glada.

Det är bara några av de rariteter som upptäckts i Närke de två senaste dagarna.

- Det beror på det högtryck som bildats med varma östliga vindar som svept upp till våra breddgrader, och då följer många ostliga arter med, säger Johan Åhlén.

 

Under torsdagen upptäckte Kjell Johansson en lundsångare i Båsberga natureservat strax utanför Lekhyttan i Kilsbergen. Det var första fyndet sedan 2007 om man bortser från det som ringmärktes i Kvismaren 2014. Lundsångaren sjöng flitigt under torsdagen och har också observerats under fredagen.

Samma dag observerades också en biätare i Sköllersta av Per Karlsson Linderum. Det är andra fyndet i Närke, det förra var 1985. Biätaren i Sköllersta eftersöktes under en tid, men återfanns aldrig.

I Kvismaren stod Staffan Ullström och fotograferade. Han såg en ovanlig rovfågel, och sedan bilderna granskats konstaterade man att han fotat en mindre skrikörn. Senast den sågs var 2012 och 2008. 

- Det är inte så konstigt att vi får en del rariteter i vårt landskap. Det beror på att vi får upp varma vindar från ost och därmed en hel del arter från öst, förklarar Johan Åhlén och tänker på mängden rapporter av flodsångare, busksångare och lundsångare.

 

Nu väntas kyligare väder dra ner från norr, men det kan vara en fördel fågelmässigt menar Johan Åhlén. Det borde innebära att alla fåglar stannar upp en stund, och det kan vara en fördel för skådarna.

- Vi borde kunna få fler observationer av biätare, kanske blåkråka och sommargylling. Varför inte omrörn eller en udda törnskata. Och så håll utkik efter stäppsångare på hyggen och fältsångare i vassen, säger Johan Åhlén.

 

Av KH