Nyheter

2016-02-07

Mycket fin dag i Garphyttans nationalpark

Hela gänget samlat för den årliga bilden!
Närkes Ornitologiska förening och Östernärkes Naturvårdsförenings årliga exkursion till Garphyttans nationalpark ägde rum idag, söndag 7 februari med ett ovanligt fint väder. Åtta plusgrader, vindstilla, ljusblå himmel, ytterst lite snö, bara några isfläckar på vägen genom parken.

Det var tretton morgonpigga och alerta fågel- och naturintresserade som mötte upp på p-platsen vid grillplatserna och informationstavlan. Guide för exkursionen var Lars Johansson med Algot (svart labrador). Lars hälsade alla välkomna, fem tjejer och åtta killar.

Turen startade med promenad på vägen upp mot Svensboda där vi fick höra spillkråka, nötväcka, större hackspett och de vanliga mesarna. Vi fortsatte till mellanparkeringen där vi vek av in till höger. Vi stannade och lyssnade efter ljud och fick verkligen njuta av den fina grönskan på mossor och lavar som finns nu. Allt ger så fin lyster. Efter cirka 200 m markerar Jonas Blücher absolut största möjliga tystnad. – Där är den säger Jonas, den tretåiga hackspetten. Alla vill se, men så svårt, halvvägs upp i träd, tredje trädet från stigen, på grenen till vänster, nästan på baksidan. Alla försöker hjälpa alla så till slut har alla verkligen sett den utom de två som inte vek av in i skogen utan fortsatte vägen upp. 

Gruppen vände ut till vägen och promenerade upp till övre parkeringen för att sedan vända om ner till mötesplatsen för att grilla korv och äta äggmackorna. Mycket fin brasa med grillglöd blev det.

Det blev några arter till vid matningen vid grillplatsen, entita, tofsmes, svartmes och ett domherrepar. Sammanlagt såg vi ett tiotal arter och var framför glada för den tretåiga hackspetten.

Stort tack till Lars för den trevliga exkursionen! 

/Marianne
Korvlovers!