Nyheter

2016-05-01

Näktergalen hälsade alla välkomna till Oset på 1:a maj

Engagerade och kunnige guiden Lars Johansson berättade om fåglarna och mycket annat i Oset när 1:a maj-guidningen arrangerades för 64:e året i rad. Foto: Kent Halttunen

 Var är näktergalen?

- Den kommer om en vecka, sa guiden Lars Johansson.

I samma stund började den skönsjungande näktergalen sätta fart i en närliggande buske. Det var inledningen på guidningen i Oset den 1:maj, en rundvandring som kom att innehålla många nya årsarter för deltagarna.

 

När Lars Johansson hälsade alla deltagare välkomna till årets traditionsenliga guidning i Oset 1:a maj, konstaterade han att det var för 64:e gången denna guidning arrangerades. Första guidningen kom till 1952 på initiativ av bland annat Erik Rosenberg och sedan dess har traditionen hållits vid liv varje år. Under de senare åren är det Närkes Ornitologiska Förening som ansvarat för guidningen.

- Det känns som om våren har kommit sig lite grann. Vi hade många vårfåglar, bland annat ladusvala för 14 dagar sedan, men nu har de nästan försvunnit, berättar guiden Lars Johansson.

Ändå passade årets första närktergal att stämma upp i sin vackra sång direkt i inledningen av fågelvandringen runt den stadsnära reservatet Oset.

- Kul, det trodde jag inte, sa Lars.

Det blev bara den första i raden för många nya årsarter för de 32 personer som deltog i exkursionen. Svarthätta, fisktärna, svartvit flugsnappare, drillsnäppa och grönbena var några av årsnykomlingarna för många.

- Under mina år som skådare kan jag nog säga att våren är två veckor tidigare jämfört med för 40 år sedan, förklarade Lars Johansson.

Det blev en vandring över gamla tippen, längs Svartån ut till Ormesta holme för att komma fram till fikapausen vid Rosenbergsstugan. Sedan fortsatte guidningen över Tvärvägen tillbaka till parkeringen intill reningsverket.

- Vi hade tur med vädret, i stort sett vindstilla och bara några regndroppar mot slutet, summerade Lars.

Artmässigt blev det också godkänt, en bit över 60 olika arter.

Nu fortsätter guidningarna i Oset under hela maj månad. Varje söndag med samling klockan 7 är det guidningar i naturreservatet arrangerade av Närkes Ornitologiska Förening. Två onsdagar: 11 och 25 maj är det också guidning i Oset, samlingen är alltid kl 7 vid parkeringen intill reningsverket. Nytt för i år är också att det blir en kvällsguidning onsdagen den 18 maj, samling kl 18. 

 

 

Att lyssna efter sången från en svartvit flugsnappare kräver sin koncentration. Det blev i vart fall en av de arter som deltagarna fick höra under den guidning som Närkes Ornitologiska Förening arrangerade på 1:a maj. Foto: Kent Halttunen