Nyheter

2016-09-22

När Skagershultamossen visar sig från sin bästa sida

Marianne Johansson, Leif Bertilsson och Lena Holm deltog på transpaningen vid Skagershultamossen under onsdagskvällen.

Underbart ljus, vindstilla, skön höstkväll och sedan massor av tranor som kommer ljudligt inflygande till Skagershultamossen.

- Nästan magiskt, sa David Tverling som upplevde kvällsskådning från nybyggda, snygga tornet vid Olstorp för första gången.

Denna kväll räknades 1.530 tranor in som har sitt nattkvarter på mossen.

 

Tranan är en art som ökat kraftig i antal under de senaste 20 åren. Man räknar med att det finns över 60.000 tranor i landet. På hösten samlas många av tranorna i Mellansverige under några höstveckor innan de flyttar söderut i början av oktober.

I Kvismaren finns en av de största ansamlingarna av rastande hösttranor. Där kan man se närmare 20.000 tranor. Men det finns också andra platser att se detta mäktiga skådespel. En av dessa är vid Skagershultamossen. Där samlas alla Västernärkes tranor för att ha sitt nattkvarter.

- I slutet av september brukar det vara som allra flest tranor, det har varit över 2.000 rastande tranor här på mossen, berättade fågelguiden Kent Halttunen.

En bra plats att skåda de inflygande tranorna är det nybyggda tornet på västra sidan av Skagershultamossen. Då har man ljuset i ryggen och kan se alla tranorna komma inflygande från väster.

Ibland stannar tranorna över natten på mossen, ibland flyger de vidare till norra delarna av sjön Teen, där det finns grunda vikar att stå i över natten.

Förutom de 1.530 tranorna som räknades in under onsdagskvällen fanns de också möjlighet att studera en grann pilgrimsfalk som satt på behagligt skådaravstånd. En havsörn gjorde sitt för att störa tranorna, och höstens första sädgäss passerade över tornet.

- Det är en fantastiskt vacker plats med en väldigt annorlunda vy, konstaterade Marianne Johansson som också besökte tornet för första gången.

Det nya tornet vid Olstorp, Skagershultamossen invigdes av landshövding Maria Larsson i oktober förra året. Det är ett påkostat torn, man beräknar att det kostat över en miljon att uppföra. Hälften av pengarna kom från EU.

 

Peter Eklund och Marianne Johansson njuter av den vackra utsikten vid Skagershultamossen. Leif Bertilsson spanar efter tranor.