Nyheter

2016-04-15

NOF:s tjejgrupper är i gång med vårens program 2016!

På Lötenplattformen med Annikas tjejgrupp. Bild: Annika Lorin
Ami&Åsas tjejgrupp - tjejgruppen för alla åldrar mellan 1-100 år.
 
Vårens första träff för gruppen ägde rum tisdag 5 april. Elva tjejer träffades vid Oset, Erik Rosenbergs stuga för att spana in vårens första vadarfåglar. Tur med vädret, lite vind och en fin solnedgång var det. Det blev en mycket lyckad kväll med strandskator, bläsänder och krickor. En korp tjuvade ett ägg från ett tofsvipebo precis över våra huvuden och vilket liv det blev både på tofsviporna och skrattmåsarna berättar Gunilla Persson. Fikat intogs vid röda bänken där det gick en strandpipare, tyvärr kunde den inte artas, kanske det var en större? En storslagen havsörn svävade över området och skrämde upp de flesta andra fåglarna. Kvällen avslutades med en cykeltur fram till hornugglan.

Programmet för Ami&Åsas tjejgrupp:
Tisdag 19 april 17.30 träffas vi i Rynningeviken vid Glashuset. Kanske vårens första sångare är på plats i vassen eller sothönorna i lagunen. 
Tisdag 3 maj 17.30 - Boglundsängen vid fågeltornet för en överblick över båda dammarna och för en ev. promenad runt dem.  
Lördag 7 maj – Fågeltornskampen. Vi träffas vid Erik Rosenbergs stuga kl 05.00-13.00 och håller ställningarna där. Nu gäller det att vi ser så många arter som det bara går. 
Lördag 14 - söndag 15 maj - Kvismaren  för en övernattning. Vi cyklar ut, de som vill kommer i bil. Spännande saker i natten! 
Tisdag 31 maj åker vi till Svalnäs. Tid bestäms lite längre fram.
 
Alla är välkomna oavsett ålder 50+ uppåt eller neråt!
 

Studiecirkeln med Annikas tjejgrupp
 
Torsdagen den 14 april träffades Annikas tjejgrupp vid Lötenplattformen vid Kvismaren.
Annika Lorin rapporterar: Det blev en fin men lite kylig kväll. Vi startade med att titta på alla änder som låg i Rysjön. Gott om skedänder, bläsänder, krickor och snatteränder. Vi hade även mycket fina obsar av salskrakar, några på nära håll på andra sidan kanalen och såg en vacker årthanne. Gråhakedoppingar och skäggdoppingar spelade på flera ställen och vi upptäckte efter mycket letande även ett par svarthakedoppingar långt bort i den västra delen mot Fräknabotten. Två fiskgjusar visade upp sig och ryttlade.  
En storspov flög över och flöjtade och i samma stund upptäckte jag en pilgrimsfalk som kom svepande och drog öster ut mot Öby kulle. Flera ängspiplärkor  ropade sina försiktiga lockläten och flög över plattformen. Kvällen avslutades med att Katarina och jag såg ett par tornfalkar vid holken på Öbyladan. Honan satt och mumsade på ett byte på taket och hannen flög iväg. Sedan hoppade honan ner till holken och satt på taket till holken och i öppningen.
 
Programmet för studiecirkeln är:
Tisdag 26 april - Rynningeviken, Samling vid raststugan (glashuset)  
Tisdag 3 maj - Oset, Samling vid p-platsen intill reningsverket.  
OBS Nytt datum! Lördag 21 maj - Kvismaren, Samling vid Öby kulle 
OBS Nytt datum! Tisdag 24 maj - Ej bestämd, Plats bestämmer vi gemensamt.  
Lördag 4 juni - Ej bestämd, Kanske resa till exempelvis Knuthöjdsmossen. Plats bestämmer vi gemensamt.
 
/Marianne 
Uppe på tornet vid Rysjön. Arkivbild: Marianne Johansson