Nyheter

2016-01-09

Nu går ekoskådningen i Närke igång igen

Nytt skådarår och nya möjligheter.

En av dessa möjligheter är att skåda på ett miljömässigt bra sätt.

I Närke erbjuder vi för fjärde året i rad en möjlighet att delta i ekoskådningstävlingen.

Nytt för i år är ett ännu enklare sätt att rapportera sina ekoarter, nu gör man det direkt in i ett tävlingsformulär där man också kan följa tävlingen.

 

I år går ekoskådningen i Närke in på sin fjärde omgång. Det handlar om att skåda och kryssa fåglar på ett miljömässigt bra sätt: alltså gå, cykla eller åka kollaktivt eller kombinera dessa färdsätt.

- Varje gång man väljer att cykla eller gå framför att åka bil är det en seger, säger tävlingsledaren Åsa Bengtsson.

 

Första året, år 2013, var d det tio deltagare. Per Karlsson Linderum segrade med 201 arter. År 2014 var det nio deltagare, och även detta år var Per Karlsson Linderum framgångsrikaste, detta år med 210 arter. Förra året vann Bengt Jalsborn. Han cyklade ihop smått fantastiska 212 arter.

- Jag tycker det var fantastiskt med alla som engagerade sig i mitt ekoskådande, andra skådare som på olika sätt ställde upp och hjälpte mig, berättar Bengt Jalsborn.

 

Nytt för i år är en förenklad rapportering, Man behöver bara gå in i ett tävlingsformulär och fylla i sina ekokryss. I formuläret ser man sin egna kryss och alla andras ekokryss också. På det sätt är det enkelt att följa tävlingen.

- Tävlingen är öppen för alla och det är bara att hänga på, säger tävlingsledaren Åsa Bengtsson. 

 

Läs mer om reglerna här