Nyheter

2016-10-06

Nytt bildspel presenteras med tema Öland

Gräsgårdshamn 2012 med minnesstenen över de 10 män som offrade sina liv vid minsprängningsolyckan utanför Gräsgård 1941.
I samband med att NOF åker till Öland vecka 41, presenterar vi ett nytt bildspel med 22 bilder ovan. Bilderna är från 2010-2015 och tagna av Redaktionen för hemsidan. Se Bilder/bildspel Öland! 

För 36:e året i följd åker NOF till Öland på skådarresa. Den första noterade resan i Fåglar i Närke skedde nyårshelgen 1980-81. Det var tio man som åkte till Ölands södra udde i lätt regn. Det noterades att bönderna plöjde på betesåkrarna och det var inte så mycket till vinter.

Öland på hösten är alldeles fantastiskt med färgerna, fåglarna och framför allt luften och ljuset. När man passerat Ölandsbron känns det som en annan del av världen än Sverige. Så ibland kan man tänka när man skådar på västra sidan av ön att där ligger Sverige men så kommer man på sig, det är ju samma land! Annorlunda för oss inlandsbor med Närkeslätten och Kilsbergen att se havet från alla sidor. Har man ”tur” så blåser det hård vind från rätt håll med högtryck över Ryssland och havet stormar och mycket fågel blåser in över land. Vindstilla vill man inte ha men solen får gärna skina och värma frusna själar.

I år är det sexton deltagare med Ronnie Lindqvist som ledare och chaufför i den ena bussen och i den andra bussen är det Gunnar Eriksson som kör. Extra lyxigt är att numera kör de runt och hämtar upp deltagarna vilket underlättar med all packning, kikare och matsäckar som ska med. Mycket bra service!

En förändring på senare år är att vi bor Södra Bruket och åker i två minibussar. Det är förändringar som är till det bättre för gemenskapen och sammanhållningen. En sak som aldrig förändras är första fikat i Kisa på emigrantmuseumet och café Columbia.

Vi anländer framåt lunchtiden och börjar skåda direkt vid Beijershamnsviken om det inte har varit något larm under färden ner som är spännande att dra på. Sedan följer dagarna; tidig morgon, ute hela dagen och middag på kvällen. Dagarna går fort och snart är det hemfärd vid söndag lunch och det brukar bli någon skådning efter vägen. Förra året blev det två flaskhalsdelfiner utanför Oskarshamn som drog! 

Alla är nyfikna och öppna för nya äventyr, så man vet aldrig vad som händer! 

/Marianne
I lä vid södra udden 2015