Nyheter

2016-06-22

Rekordstora kullar när tornfalksungar ringmärktes i Sydnärke

Billy Lindblom håller upp en av de tornfalkar som ringmärktes i trakten av Vretstorp i helgen. Totalt ringmärktes 37 tonfalkungar i åtta holkar. Foto: Mårten Gustavsson

I helgen ringmärktes 37 tornfalksungar från åtta olika holkar i trakten av Vretstorp.

- Det var ovanligt stora kullar i år med flera holkar som hade både sex och sju ungar, berättar Mårten Gustavsson.

Totalt har 404 tornfalkar ringmärkts sedan projektet startade 2001.

 

I 15 år har projektet att ringmärka tornfalkar pågått i södra Närke, i trakterna av Kumla, Östansjö, Viby och Vretstorp.

- Det var Sven-Åke Josefsson som var duktig på att sätta upp holkar och han tyckte det behövdes boholkar för tornfalkar, berättar Leif Sandgren som ansvarar för ringmärkningen.

Resultatet lät inte vänta på sig, det flyttade i tornfalkar i flera av holkarna och sedan 2001 har ett litet gäng jobbat med att hålla holkarna igång och att hålla koll på häckningarna. 

I helgen var det dags att ringmärka ungarna. Leif Sandgren, Tage Carlsson, Mårten Gustavsson, Billy Lindblom och Hampus Ström gav sig ut med stegar och märkutrustning, Totalt besöktes åtta olika holkar i området.

- Tur att Billy och Hampus var med, det är duktiga att klättra, förklarar Leif Sandgren.

I de åtta holkarna märktes 37 tornfalkar.
- Det var stora kullar i år och ungarna var också rätt jämnstora vilket är en fördel när man ska ringmärka, berättar Mårten Gustavsson.

Sedan 2001 har totalt 404 tornfalkar från södra Närke ringmärkts. Det har varit en del återfynd, bland annat från Frankrike, Tyskland, England och Norge. I Sverige har man också två återfynd, en i Västergötland och en i Västmanland.

 

Av KH 

Sedan 2001 har tornfalkar ringmärkts i södra Närke. I år deltog Hampus Ström, Billy Lindblom, Leif Sandgren och Tage Carlsson. Mårten Gustavsson som stod bakom kameran deltog också.