Nyheter

2016-01-21

Ronnie visar bilder från fågelrika Peru

Förra vintern åkte Ronnie Lindqvist till Peru, ett av världens fågelrikaste länder. På torsdag berättar han om sina spännande fågelupplevelser.
Peru är ett av världens fågelrikaste länder. För ett år sedan var orebroaren Ronnie Lindqvist där för att uppleva fåglarna.
- Det överträffade mina redan högt ställda förväntningar, berättar Ronnie.
På torsdag (21 januari) berättar Ronnie i ord och bild om sin spännade resa på et av de inomhusmöten som Närkes Ornitologiska Förening arrangerar.
Det sker på Vasakyrkan, Vasagatan 6-8 i Örebro. Det är fri entré och alla är hjärtligt välkomna. 
 
För ett år sedan åkte Ronnie Lindqvist på en av sina drömresor. Han åkte till Peru för att titta på fåglar. Peru är ett av världens artrikaste länder; det är bara Colombia som hyser fler fågelarter. Det har noterats över 1.800 fågelarter i Peru.
- Det fick bli Peru eftersom det känns lite säkrare att resa där. Dessutom finns det mer kultur att titta på, berättar Ronnie.
Han berättar att landet kanske enkelt kan delas in i tre olika delar. Det grå Peru vid havet där det är öken och torrt. En annan del är den bruna delen av landet med de höga fjälltopparna. Och så finns det den gröna eller mångfärgade delen med djungel och tropisk regnskog.
- Jag hade höga förväntningar på fågellivet, men det jag fick uppleva slog mina förväntningar med råge, säger Ronnie.
Han ordnade resan på egen hand med anlitade flera olika lokala guider för att få den bästa möjliga upplevelsen. Av resans totala längd på 3,5 veckor var 2,5 vecka vikta för fågelskådning. Den övriga tiden för rekreation och kultur.
- Guiderna är nödvändiga. De berättar vad man ser och hör, och så får man slå upp i boken och konstaterar att det är rätt, berättar Ronnie.
Totalt hann det bli 478 arter för Ronnie i Peru, varav 430 av dessa var nya livsarter.
- Mer än så tror jag inte att det går att ta in - det är väldigt häftigt och intensivt, säger han.
På torsdag (21 januari) kommer Ronnie Lindqvist till Vasakyrkan för att i ord och bild berätta om sin resa till Peru på ett av de inomhusmöten som Närkes Ornitologiska Förening arrangerar. Vasakyrkan ligger på Vasagatan 6-8 i Örebro, det är fri entré och alla är hjärtligt välkomna.
 
 
 
I Peru finns det över 200 olika arter av flugsnappare. Det här är en mindre kiskadi (tyrannflugsnappare), en av de många arter som Ronnie Lindqvist upplevde på sin resa dit.