Nyheter

2016-02-28

Salmonella bakom död vid fågelborden

Småfåglar riskerar att drabbas av salmonella vid fågelborden, rapporterar flera medier.
Utbrotten, som ofta grasserar under vårvintern, drabbar ofta domherrar. En del fåglar kan till och med dö - men med lite hjälp från oss människor kan smittan lättare undvikas.

Ovanligt många salmonellarelaterade dödsfall tycks ha inträffat i år, rapporterar P4 Kronoberg. När fåglarna trängs vid maten kan smittan börja härja. Bakterier från avföringen sprids lätt vid utfodringen på fågelbord, förklarar Lotta Berg som är veterinär och professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

-Det är inte så att det är fågelmaten i sig som är orsaken, men det är där vi ser om fåglarna är sjuka, säger hon till TT och tipsar den som vill mata fåglar att skaffa sig matare där bakterier inte sprids så lätt. -Se till att ha matare som håller sig rena. Hellre rörformade matare än fågelbord där det kan hamna fågelavföring.

 

Smittan drabbar ofta finkfåglar, som domherre och ibland mesar, sparvar och siskor.

En sjuk fågel går att upptäcka, säger Lotta Berg.

-Alla dör inte, men när fåglar blir sjuka generellt brukar de bli slöa, burra upp sig och reagerar inte om folk kommer nära. -Sluta då mata under ett par veckor. Gör rent matare och sopa under fågelbord - och tvätta händerna efteråt.


Håll rent vid fågelborden

* Rengör fågelbordet regelbundet med utrustning som inte kommer i kontakt med livsmedel - använd till exempel diskborste och diskmedel, följt av en desinficering.

* Ge fåglarna utrymme och se till att trängsel undviks.

* Se till att andra djur inte kommer åt fodret där det lagras.

* Se till att foderbord och foderautomater inte har vassa spetsar och kanter. Små sårskador kan bli inkörsportar för bakterier och virus.

* Använd foder av bra kvalitet, och släng fågelmat som luktar illa eller ser möglig ut.

* Misstänker du att fåglarna blivit sjuka? Avbryt matningen under några veckor.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)