Nyheter

2016-05-26

Se Lars Jonssons underbara fågeltavlor, och njut sedan av naturens egna bilder

Under onsdagen var det premiär för visning av konstnären Lars Jonsson vackra fågelbilder på Länsmuseet. Därefter blev det en härlig cykeltur med picknick till Oset och Rynningeviken.
Under onsdagen var det premiär för en lite annorlunda exkursion inom Närkes Ornitologiska Förening.
Först var det visning på Länsmuseet i Örebro av Lars Jonsson vackra fågelbilder. Sedan blev det en cykeltur med picknick till Oset/Rynningeviken för att njuta av naturens egna tavlor.
- Det var lyckat och det blir fler tillfällen att göra samma sak, berättar guiden Lars Johansson.
 
Just nu visar Länsmuseet i Örebro en utställning av konstnären Lars Jonsson. Det här är också en anledning för Närkes Ornitologiska Förening att kombinera en visning av de vackra fågelbilderna med en guidning längs Hjälmarens strand.
Igår var det premiär. Först en rundtur bland de vackra fågelbilderna.
- Det var ett 20-tal personer som kom och kikade på tavlorna och det är en väldigt fin utställning, berättar guiden Lars Johansson. 
Sedan blev det en cykeltur ner till Oset och Rynningeviken för att se och lyssna på alla fåglar, bland annat rosenfink och flodsångare.
- Vi var 13 som cyklade och fick en härlig tur, berättar guiden Lars Johansson. 
 
Under sommaren finns det fler chanser att se utställningen på Länsmuseet i Örebro och sedan cykla med på exkursion och picknick till Rynningeviken.
torsdag 9 juni kl. 17.00
tisdag 21 juni kl. 13.00
onsdag 13 juli kl. 13.00
onsdag 24 augusti kl. 16.00 
 
 
Fakta om Lars Jonsson: 

Lars Jonsson är född i Stockholm 1952, konstnär, författare och ornitolog. Hans konstnärskap präglas av passionen för fåglar och deras miljöer, ett intresse som följt honom sedan tidig barndom. Han var bara femton år när han ställde ut på Naturhistoriska Riksmuseet och han nådde internationellt erkännande för sina fälthandböcker om fåglar redan i mitten av 70-talet. Sedan dess har han regelbundet visat sin konst på gallerier och museer i Sverige, Amerika och i flera länder i Europa.

Lars Jonsson arbetar främst i fält där han målar direkt efter de synintryck som han får genom att se genom tubkikaren. De flesta akvareller är målade plein air och även flera av oljemålningarna. I ateljén utgår han från de många skissböckerna i vilken han samlat tusentals studier och skisser av fåglar, landskap, olika ljuseffekter och kompositionsskisser.