Nyheter

2016-04-18

Söndagens exkursion till Markasjön och Domarkärret var med spännande historia!

Samling vid Marks gård! Bild: Marianne Johansson

Närkes Ornitologiska Förening tillsammans med Almby-Norrbyås hembygdsförening gjorde i söndags den 17 april en gemensam exkursion till området runt Marksjön och Domarkärret.
Samlingen var vid Mark gård som numera ingår i universitets byggnader. Vår guide Lars Johansson hade en tjock rulle med kartor under armen som vi sen fick jämföra förr och nu. Det har verkligen skett förändringar av landskapets vägar och byggnader. En stor händelse var bl annat när Marksjön rasade på 1960-talet av för mycket tippande av byggmassor. Och arkeologiska utgrävningar har skett i olika tidsperioder i Enebacken där det finns flera gravar. Lennart Bäck från hembygdsförening berättade om utgrävningarna och om traktens historia. 

I Marksjön häckade svarthakedopping senast förra sommaren och såg ut att etablera sig i år med. Rörhönan har varit synlig i sjön men vi lyckades inte se den. Ett svanpar fanns där och flera sothönor knäppte i vassen tillsammans med ett par kanadagäss.

Turen gick upp i motionsspåret mot Brickebacken, där en gransångare sjöng, gärdsmyg och bofinken underhöll också. Årets första rödvingetrast spelade!

Fikat intogs vid Domarkärrets kant där vi även såg svarthakedopping i stort antal, en gråhakedopping och många änder.

Vi var ett 20-tal intresserade, som var mycket nöjda över all information vi fått och fåglar, sammanlagt 38 arter, vi sett när promenaden avslutades vid 11.30-tiden.

/Marianne
Kartorna studeras och jämförs. Bild: Marianne Johansson