Nyheter

2016-01-10

Statistik och alla listor på Artrace i Närke 2016

Laget Återväxten var ett av två lag som lyckades kryssa kungsfiskare under Artracet. Laget bestod av Ronnie Lindqvist, Bernt Jerlström, Åke Lorin och Oscar Axelsson.

Nu finns all statistik efter årets Artrace att kika på.

Här kan man bland annat konstatera att det var några lag som var ensamma om hitta en egen art: sädgås, orre, pärluggla, hökuggla, ringduva, vinterhämpling, gråspett och stare.

Det fanns också 13 arter som alla lagen hade kryssat under Artracet den 2 januari.

 

Artracet i Närke den första lördagen i januari fungerar vid sidan av en krysstävling också som en bra inventering vilka arter som finns i landskapet. Totalt noterades 84 arter av de 21 lagen. Segrande lag, De försmådda släpvagnarna, noterade 65 arter.

 

Det vinnande laget var ensamma om att ha hittat ringduva (Odensbacken) den dagen. Annars var det laget Bablar med snablar som hade flera arter som de var ensamma om: orre, pärluggla och vinterhämpling. Lagen Hedehösarna var de enda som fick med hökugglan, Messis polare kryssade gråspett, The Dream team noterade sädgås, och Pettsons galleri såg stare.

 

Andra ovanliga arter under Artracet var snösiska (Bablar med Snablar/The Dream Team), mindre korsnäbb (Bröderna Brothers/Korsnäbbarna), grågås (De försmådda släpvagnarna/CO2) och kungsfiskare (Återväxten/Närke Strikers).

 

Man kan också notera att det var 13 arter som alla 21 lagen kryssade. Dessa arter var: gräsand, större hackspett, koltrast, björktrast, blåmes, talgoxe, nötväcka, domherre, gulsparv, skata, kaja, kråka och pilfink.

 

För den som gillar listor finns det mycket mer att grotta ner sig i. Håll till godo:

Artrace 2016

Artrace 1990-2016 

 

 

Laget Ruggugglorna (Anita Ahlberg, Åsa Bengtsson och Anna-Karin Törnblom) var ett av fem lag som hittade snatteranden i Svartån vid Oset. 16 lag missade den arter trots att de flesta var i Oset under tävlingsdagen.