Nyheter

2016-02-02

Talgoxen fortfarande i topp på fågelborden - blåmesen upp på andra plats

Bra år för blåmesen? Den har i alla fall klättrat upp på andra plats när småfåglarna räknats i helgen. Foto: Stefan Oscarsson.

Talgoxe behåller sin ställning som den vanligaste fågeln vid fågelborden. Blåmesen är åter tvåa och har passerat pilfinken. Gulsparven tycks ha gått dåligt i år och rasar flera placeringar.

Det visar de preliminära resultatet av Vinterfåglar inpå Knuten som genomfördes i helgen.

 

I helgen genomfördes kampanjen Vinterfåglar inpå Knuten för elfte året. Det är Sveriges Ornitologiska Förening som genomför arrangemanget där svenska folket uppmanas att rapportera de fåglar som de ser vid sina fågelmatningar. Förra året kom det in över 20.000 rapporter.

 

Man räknar med att närmare en halv miljon människor matar småfåglar under vintern, och det betyder att det finns ett stort intresse.

 

Nu börjar de preliminära resultaten ticka in och de visar att talgoxen fortsätter att vara nummer ett vid fågelborden. Det verkar också som om blåmesen klättrar upp till andra plats och passerar pilfinken som ligger på tredje plats. Gulsparven som låg på fjärde plats förra året har halkat ner till en niondeplats. 

 

Här följer ett preliminärt resultat för hela landet (förra årets placering inom parentes):

1. Talgoxe (1)

2. Blåmes (3)

3. Pilfink (2)

4. Domherre (5)

5. Grönfink (8)

6. Koltrast (6)

7. Skata (7)

8. Kaja (9)

9. Gulsparv (4)

10. Grönsiska (24) 

 

Tittar man på kommunerna i Närke ser det i stort sett ut som i landet, men möjligen att det är en övervikt av pilfinkar. I Örebro, Kumla, Hallsberg och Lekeberg toppar pilfinken listorna, medan i Askersund och Laxå ligger talgoxen i topp.

 

Av KH 

Pilfinken har en stark ställning i Närke, och toppar den preliminära statistiken i Örebro, Kumla, Hallsberg och Lekeberg. Foto: Torbjörn Arvidson